2022. december 11., vasárnap

EGY TISZTA, ROMLATLAN HANG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2022.12.11.


Drávaszerdahely polgármestere, aki Alpár György névre hallgat, kézhez véve a falu egyik intézményének gázszámláját, arra hivatkozva, hogy faluhelyen vannak, és nem kell disztingválnia, üzent az MVM-nek, ekképp: „Elmentek ti a büdös picsába mind, ezt nem fogom kifizetni”. Új hang ez Mária romlatlan országában, ahol a píszí nagyjából úgy működik, mint Marqueznél Fernanda, akit rokonsága úgy jellemzett, hogy ennek még a seggéből is böjti szelek fújnak, és később is sok baja akadt az asszonynak abból, hogy nem nevezte néven a dolgokat. Ha Gogol volnánk, ami sajnos nem vagyunk, a tenyerünket dörzsölnénk a beszélő névtől, ahogyan Alpár György szinte determinisztikusan használja úgy a nyelvet, ahogy.

Csak tiszta forrásból, mondhatnánk nagy boldogsággal lelkünkben, ámde ezen a ponton meg kell feddnünk Alpár polgármestert, ha úgy vélekedik, a magyar nyelv ízes használata az ő – mint falun lakó ember – kiváltsága. Nem, kedves Alpár úr, mi itt a városban legalább ilyen plasztikusan tudunk diskurálni, és higgye meg, ha az MVM-re, egyáltalán Magyarországra és fura uraira gondolunk, magunk is tudunk így, sőt, még ígyebbül. Úgyhogy ne fogja vissza magát, mi sem tesszük, sőt, egyre inkább eluralkodik rajtunk az érzés, amikor sommásan és velősen magunk is általánosítva bődülünk el, miszerint: a kurva anyjukat ezeknek. Alapszabályaink tehát megegyeznek, céljaink és érdekeink is.

A helyzet és az állapot azonban. Fölfedezni véljük ebben azt az általunk felállított tételt, mely szerint a hatalommal és annak képviselőivel ekképp kell beszélni, amit azonban csak az tud megtenni, akinek veszíteni valója már nincsen. Ahogyan a napokban is egy tanár inkább fölmondott gondolkodásának és szavainak szabadságáért, hogy mindenféle fenyegetések és várható büntetések nélkül tudja elmondani, ami a szívét nyomja. Az egy igazat. Alpár úr is ebben a stádiumban van immár, mert azt is üzente a szolgáltatónak, le van szarva minden, szereljék le azt a rohadt gázórát is, vigyék, amerre akarják. Ez a láncait vesztő egyed attitűdje, akinek minden mindegy, csak kerüljön tiszta víz a pohárba végre.

Bíztatnánk a szabadságharcos polgármestert, hogy nincsen egyedül, de akkor hamis illúziókba ringatnánk. Ebben az országban, lett légyen célja és törekvése egybeeső a nagy többségével, akik aztán hangosan tapsolnak is, hogy így kell ezt, nem fognak melléje állni és entestükkel védeni őt a zivatarban, hanem egyedül fogják hagyni, mint annyi más elődjét. De félre ború és félre bú, örüljünk immár felhőtelen, hogy a már minden mindegy, és ezért mindenki be is kaphatja klubnak új tagja van, aki majd megismeri az ez állapotban megnyilvánuló és mutatkozó végtelenséget. És ez az, ami a köröttünk tornyosuló mahomet NER lebontására alkalmas, mert gondoljuk meg, ha kórusban mondanánk, amit ő.

„Elmentek a büdös picsába mind…” Hogyan hervadna le a mosoly az ajkakról, hogy szűnne meg a levitáció legott, amikor a hatalom emberei a maga pőre valóságában tapasztalhatnák meg azt, amit az alattvalók gondolnak róluk. Lenne ám hamarost tátott száj és pofának leesése, mert szembesülhetnének azzal, amit most a konvenció elfed, hogy aki képviselő, politikus vagy más efféle állatfajta, azt képzeli magáról, hogy ő ürítette a spanyolviaszkot, s az űrben lebeg. Viszonyításképp még: mindenki annyit ér, amennyije van, és ilyen ábrándok a köbön. Annyi van tehát csupán, hogy az eltelt tizenhárom NER-év, illetve bővebben az egész eltelt életünk feljogosít arra, hogy úgy beszéljünk ezekkel, ahogyan Alpár úr is tette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.