2022. december 16., péntek

ÉRTELMÉT VESZTHETI A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ A MAGYARHOZ HASONLÓ KIVÉTELEKKEL

24.HU
Szerző: PAPP ATTILA
2022.12.16.


Az uniós pénzekért kötött alku értelmében a magyar kormány nem fúrja tovább a globális minimumadót, amelyet azonban a megállapodás értelmében adóemelés nélkül is bevezethetnek itthon. A szabályozás hatásairól Pogátsa Zoltánt kérdeztük.


Már a csütörtöki uniós csúcstalálkozó előtt megszületett a megegyezés az EU-s pénzekről a magyar kormány és a cseh soros uniós elnökség között. Feltételekhez kötve, de jóváhagyták a Magyarországnak a Helyreállítási Alapból járó pénzeket, ráadásul az Európai Bizottság javaslatánál kevesebb kohéziós támogatást fagyasztanak be korrupciós aggályok miatt, így körülbelül 2500 milliárd forinthoz (6,3 milliárd euróhoz), három operatív program 55 százalékához nem fér hozzá egyelőre a magyar kormány. Orbán Viktor miniszterelnök elégedett az alkuval, melynek részeként a magyar fél két vétófenyegetését is visszavonta: nem ellenezi többé azt a közös uniós elköteleződést, amely Ukrajna finanszírozásához járul hozzá, ahogy a globális minimumadó kérdésében is engedett magyar delegáció, mentességekért cserébe. És bár a tanácsülés előtt úgy nézett ki, hogy a lengyel kormány a globális minimumadót mégis kivenné ebből a csomagból, végül nem álltak a magyar EU-pénzeket érintő megegyezés útjába.

Hivatalos információk még nincsenek, de a Világgazdaság szerint az Európai Unió Tanácsa már jóváhagyta, hogy Magyarország a társasági adórendszerek harmonizációját célzó OECD-javaslatot úgy alkalmazza, hogy ne kelljen adót emelni. Ez elsőre furcsának tűnhet, hiszen a globális minimumadó lényege, hogy egyetlen tagállam sem határozhat meg 15 százalékos effektív társasági adókulcsnál alacsonyabbat.

Magyarországnak viszont a 9 százalékos társasági adókulcsot, amely a legkisebb az EU-ban (ráadásul az effektív adókulcs a kedvezmények miatt ennél is sokkal alacsonyabb), mégsem kell megemelnie, ugyanis a Tanács hivatalos levélben járult hozzá ahhoz, hogy az iparűzési adó is beleszámítson a globális minimumadóba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.