2022. december 22., csütörtök

GYÁSZJELENTÉS AZ AUTOKRÁCIÁRÓL

NÉPSZAVA
Szerző: ÁGH ATTILA
2022.12.21.


A 2022-es év a tökéletes autokrácia és a kormányzati káosz tetőpontja volt, az EU kiültette az Orbán-kormányt a szégyenpadra. A gyászjelentés a magyar demokráciáról az év végén már megérkezett az Uniótól, de az Orbán-rezsimmel látszólag még jól robogott az európai vonat; a jogállamiságról való tárgyalások mellett elkarácsonyozgat az orbáni kleptokrácia az Adrián.


Orbán 2018 után ugyan bebizonyította, hogy a tökéletes autokrácia felépíthető, sőt elég hosszú távon működtethető is, kitűnt azonban, hogy a társadalom teljes kontrolljának komoly belső és külső akadálya is van. A parazita hatalmi elit és az uralom működtetését végző szolgasereg eltartása nagyon sok erőforrást követel, és – ahogy a 2022-es év bebizonyította - ehhez még a fokozódó lakossági megszorítások sem elegendőek. A látszatdemokráciába burkolódzó tökéletes autokrácia ugyanis nagyon drága mulatság, csak kívülről, az uniós támogatások segítségével tartható a felszínen. Márpedig az EU türelmetlen természetű, már 12 röpke év után ráunt erre a nagyarányú szervezett lopásra, és 2022 végén már számon kérte az Orbán-rezsimen ezt a nagystílű, Európa-bajnoki méretű korrupciót. Ez volt 2022 decemberének drámája, az orbáni „édes élet” vége.

Az Orbán-kormány nem egyedül indult el az Unióban az autokrácia felé, ezt a kiváló lehetőséget egyetlen új tagállam korrupt politikai elitje sem hagyta ki. A szervezett parazita rablóbanda mindenütt kialakult, és többnyire kormányra is került. Ám végtelen szerénységében megmaradt a megsebzett, hibrid demokrácia működtetésénél, mert talán érzékelte, hogy a kisebb igényű, mérsékelt autokrácia esetében kisebb a külső és belső akadály is. Mindenesetre egy ilyen jól szervezett, központilag irányított tolvajsereget, csúcsra járatott hazugsággyárral csak az Orbán-rezsimnek sikerült megszervezni; bár a lengyel szélsőjobboldali politikai élcsapat többször is megpróbált felzárkózni az orbáni tökéletes autokráciához, de sikertelenül. Ráadásul most közbejött az ukrán háború, és Putyin trójai falovaként az Orbán-rezsim a V4 csoportban is a szégyenpadra került, és egy rövid történelmi pillanatra odalett az évszázados magyar-lengyel barátság.

2022 decemberében annyi történt, hogy az EU megpróbálta visszaterelni az Orbán-rezsimet a mérsékelt autokrácia keleties terepére, ahol a többi új tagállam is tanyázik: mégpedig egy nagy kanyarral a tökéletes autokráciából a részlegesbe, a teljes káoszból a csökkentettbe. Ez a többnyire hibrid demokráciaként emlegetett, mérsékelt autokrácia sokkal inkább fenntarthatónak bizonyult, hiszen a választási rendszere lehetővé teszi kormányváltást, nem tiporja le az ellenzéket, és nem működtet gigantikus méretű hazugsággyárat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.