2022. december 22., csütörtök

KATONA TAMÁS: A KORMÁNYZATI POLITIKA CSAKIS A HATALMAT SZOLGÁLJA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.22.


Azt mondják, ami nem öl meg, az megerősít. 2022-ben sok mindennel kellett szembe néznünk, de még itt vagyunk. Ám volt egy, tulajdonképpen az egész évet meghatározó esemény. Vajon szolgált-e tanulsággal a kormány és a társadalom számára, és ha igen, miben. Sorozatunkban ezt a legfontosabb kérdést jártuk körbe az életünket meghatározó területeken. Most a gazdaságpolitikát vettük górcső alá.


A kormány, illetve a jegybank vezetése napjainkban sem a monetáris, sem a fiskális politikát nem tudja kézben tartani. Ennek a következménye az, hogy sodródunk, az oka pedig a hiteltelenség – mondta Katona Tamás közgazdász, egyetemi tanár. Így hosszú távon is együtt kell élnünk az inflációval. Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerinfláció, a maginfláció messze a legmagasabb, és egyre inkább haladunk afelé, hogy az általános infláció is a legmagasabb lesz. Ebben „előre megyünk”, elmondhatja a Fidesz, hogy „mi vagyunk a legjobbak”.

Mit tart az idei év gazdaságpolitikáját alapvetően meghatározónak?

– 2022 egyik fontos tanulsága az volt, hogy szakpolitikákra és gazdaságpolitikára is szükség van, és ezt már 2010 óta fájdalmasan nélkülözzük. A kormányzati politikának egyetlen stabil eleme van, mégpedig a hatalom megtartása. Szakpolitikák gyakorlatilag nincsenek, és ez most kiütközött. A gazdaság egyik fontos jellemzője, hogy tulajdonképpen nagy baj van, de a legnagyobbat megúsztuk. Mert mit mondott ez a kormányzati irányítás? Hogy mi majd a kanyarban fogunk előzni. Ebből a legrosszabbat megúsztuk, mert ugyan kisodródtunk az útról, de legalább nem ütköztünk frontálisan a szembejövő kamionnal.

Hogy kezelte ezt a magyar kormány?

– Úgy, hogy egyszerűen kicsúszott a kezéből az irányítás. Ma a kormány, illetve a jegybanki vezetés sem a monetáris, sem a fiskális politikát nem tudja kézben tartani. Ennek a következménye az, hogy sodródunk, az oka pedig a hiteltelenség. Ma már a pénzpiacok, a gazdasági szereplők előtt se a kormánynak, se a jegybank vezetésének semmilyen hitele nincs. Eljátszották a hitelüket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.