2022. december 13., kedd

GYŐZTES MÉG NEM VESZTETT EKKORÁT – AZ ORBÁN-KORMÁNY ÁRFOLYAMA IS LEJTMENETBEN

MAGYAR HANG
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2022.12.13.


Kipróbálták Magyarországon a jogállamisági eljárást és úgy találták, hogy ez működik. A magyar kormány vagy teljesít, vagy nem kap meg egy rakás pénzt, ráadásul ezzel a módszerrel az elvi alapokon megfogalmazott vétókat is visszavonja. Gyorselemzésünk.


A magyar–EU-alku kapcsán a politika vonatkozások elemzése előtt nézzük a tényeket, azokon belül is a piszkos anyagiakat.

-  Magyarország nem bukott el 4 milliárd eurót – ha nem sikerül megegyezni a tagállamokkal december 31-ig, akkor az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap 70 százaléka elveszett volna.

-  Befagyasztanak ugyan 6,3 milliárd eurót (az eredetileg javasolt 7,5 milliárd euró helyett) három kohéziós alapból, de ez a pénz nem vész el, Magyarországon múlik, hogy hozzá tud-e majd férni.

- Magyarország azonban visszavonhatatlanul veszített 1,4 milliárd eurót a helyreállítási alapból. Eredetileg ugyanis 7,2 milliárd euróra volt jogosult az ország, ennek eléréséhez arra lett volna szükség, hogy tavaly május és idén május között szülessen meg az a megegyezés, amire másfél évig kellett várni. Idén júniusban ugyanis a GDP-növekedéssel korrigálták a lehívható összeget, így veszett el közel 500 milliárd forint...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.