2022. december 1., csütörtök

HÁROM ÉVTIZEDES OSZTÁLYKONFLIKTUS SEJLIK FEL OROSZORSZÁG HÁBORÚJA MÖGÖTT

MÉRCE
Szerző: VOLODIMIR ISCSENKO
2022.12.01.


Ukrajna lerohanása nem egyszerűen Vlagyimir Putyin expanzionista gondolkodásmódjának terméke. Éppúgy beleillik az orosz kapitalizmus projektjébe, amelyet Putyin és szövetségesei a Szovjetunió összeomlása után hívtak életre.


Mióta az orosz erők az év elején megszállták Ukrajnát, a politikai paletta különböző szakértői nehezen találnak választ arra a kérdésre, hogy pontosan mi – vagy ki – vezetett idáig. Ezen szakértők az olyan kifejezéseket, mint Oroszország, Ukrajna, a Nyugat vagy a globális Dél, úgy dobálják be a közbeszédbe, mintha egységes politikai szereplőket jelölnének. Még a baloldalon is gyakorta egységesen kezelik Vlagyimir Putyin, Volodimir Zelenszkij, Joe Biden és a világ más vezetőinek biztonsági aggályokról, önrendelkezésről, civilizációs kérdésről, szuverenitásról, imperializmusról vagy imperializmusellenességről szóló kijelentéseit, mintha ezzel koherens nemzeti érdekeket képviselnének.

Míg az orosz – még pontosabban az orosz uralkodó réteg – háborús érdekekről szóló vita általában megkérdőjelezhető szélsőségek körül polarizálódik. Sokan szó szerint veszik, amit Putyin mond, és még azt sem kérdőjelezik meg, hogy a NATO-bővítés iránti megszállottsága vagy az, hogy retorikájában ragaszkodik ahhoz, hogy az ukránok és az oroszok „egy népet” alkotnak, az orosz nemzeti érdekeket képviseli-e, vagy, hogy az orosz társadalom egésze osztja-e ezen nézeteket. Ezzel szemben a másik oldalon sokan szemenszedett hazugságként és stratégiai kommunikációként tálalják Putyin megjegyzéseit, és úgy vélik, ezek semmilyen kapcsolatban nem állnak az orosz elnök „valódi” céljaival Ukrajnát illetően...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.