2022. december 29., csütörtök

JÖVŐRE TALÁN MÉG NEHEZEBB ÉVE LESZ AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK

MFOR.HU
Szerző: KORMOS OLGA
2022.12.29.


Hagyományainkhoz híven cikkeink segítségével visszatekintünk 2022-re. Az egészségügynek sem volt könnyű éve, de az év végén elfogadott törvénymódosítások miatt jövőre még nehezebbnek ígérkezik.


JANUÁR

A hazai privát egészségügyi szektor legnagyobb felvásárlását hajtotta végre a Doktor24, amikor az UNION Biztosítóval együtt megvásárolta a pécsi Da Vinci Magánklinikát.

Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat.

Gigantikus várólistákkal indult az év a kórházakban. Három éve egy csipőprotézis-műtétre 291 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő országosan, 2022 januárjában már 528 nap. Mindeközben rengeteg háziorvos hiányzott, 508 településen 645 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon. Ez 2021 februárjához képest a betöltetlen praxisok számában 6, a települések esetében 11 százalékos növekedést jelent.

Berobbant az ötödik hullám.

19 kórház kezdte adósság nélkül az évet. A 41 milliárdos konszolidációnak köszönhetően 3,3 milliárddal kezdhették el 2022-őt az egészségügyi intézmények.

FEBRUÁR

Misztikus módon eltűntek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólistás adatai. Korábban még olvasható volt a honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, az adat azonban februárra eltűnt.

Év elején az ellenzéki pártok még az egészségügy megújításáról beszéltek, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő pedig arról, hogy 12 év alatt hová jutott a szektor.

Kiszámolták, mennyivel költöttünk többet használhatatlan lélegeztetőgépekre, mint a britek.

A gyógyászatisegédeszköz-forgalmazók jelezték, hogy 2022 tavaszán több száz gyógyászati segédeszköz – például mankó, járókeret, moped, gyerekek súlyos gerincferdülését korrigáló, egyedi gyártású fűző, cipő – tűnik el a hazai betegellátásból.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász arról beszélt lapunknak, hogy az elmúlt két évben egyes források szerint 17 ezer, más források szerint „csak” 5-7 ezer dolgozó tűnt el az állami egészségügyből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.