2022. december 31., szombat

MÁR KERESIK A BŰNBAKOT MOSZKVÁBAN

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.12.30.


Ez az év a háborúról szólt, Ukrajnáról és Oroszországról, tehát úgy illik, hogy az idei utolsó itt megjelenő írásom is ezzel a témával foglalkozzon, ugyanis érdekes hírek érkeznek. Valószínűleg részint összeomlás, részint koncepciós per készülődik: az összeomlás Bakhmutnál várható, a per Moszkvában, de mindkettő vészesen közeleg. Csak egyik sem jelenti a háború végét.

A bakhmuti összeomlást nem én jósolom, hanem nálam komolyabb katonai szakértők, például az ISW, melynek tegnapi jelentése érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet: szerintük a bakhmuti front kulminálódott. Ez egy amerikai katonai szakkifejezés, meg is magyarázzák:

„Az amerikai katonai doktrína a kulminációt úgy határozza meg, mint azt a pontot, amikor egy katonai erő már nem képes folytatni a műveleti formáját, támadást vagy védekezést, és amikor egy katonai erő nem tudja folytatni a támadást, és védekező pozíciót kell felvennie, vagy műveleti szünetet kell tartania.”

Ennek több jele van, például a Wagner-csoport tüzérségének meglehetősen trágár videóüzenete Putyinhoz, melyben nem kérik, hanem követelik, hogy szállítsanak nekik lőszert, ami azért érdekes, mert a Wagner PMC elvileg magánvállalkozás, őket nem kell ellássa a védelmi minisztérium semmivel sem, ők vagy úri passzióból, vagy üzleti vállalkozás részeként harcolnak, ahol épp szükség van rá, de az tény, hogy Oroszországben senkinek a világon nem lehet tüzérségi lőszere a hadseregen kívül (ami azt illeti: tüzérsége sem, érdekesen nézne ki, ahogy Ivan Ivanovics vesz egy Akacija önjáró tarackot hazafias felbuzdulásában és elvonul vele Ukrajnába), szóval ha kapnak lőszert, át kell írni az orosz törvénykönyvet, ha nem kapnak, baj lesz azzal a fronttal, de valószínűleg nem kapnak, mert nincs.

A másik jel, ami nagy gondokra utal, hogy csökken a harci tevékenységet végző orosz támadócsoportok létszáma. Eleinte, ahogy azt az orosz katonai doktrína előírja, taktikai zászlóaljcsoportokban működtek, később a veszteségek miatt ezekből „taktikai századcsoportok” lettek, végül most már – december 27. óta – az ukrán megfigyelők szerint 10-15 fős szakasz vagy raj méretű csoportokban tevékenykednek.

A harmadik jel, hogy Bakhmut környékén a VDV (légideszant) egységei együtt harcolnak a Wagner-csoporttal, azt támogatva – igaz, hogy a VDV régebben az orosz hadsereg elitjének számított, de ezek szerint a „rettenthetetlen” Wagner már az ő segítségükre szorul. Egyszóval: szorul a kapca az orosz erőknél, a morál ott tart, ahogy a Vazsnoje Isztorii egyik mai írása szerint, hogy egy orosz tiszt megjegyezte a lap munaktársának:

„Reálisan nézve nem vagyok benne biztos, hogy innen haza fogunk jutni.”

Szóval, nagy vereség érik Bakhmutnál, de nagy az ára is:
mindkét oldal hatalmas emberveszteségeket szenvedett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.