2022. december 1., csütörtök

MIÉRT ÉREZZÜK ENNYIRE BORZASZTÓ DEPRESSZIÓSNAK MAGUNKAT A VÁLSÁG ÓTA?

TELEX
Szerző: MOLNÁR RÉKA
2022.11.30.


Koronavírus, ukrajnai háború, egyre növekvő infláció és folyamatos gazdasági nyomás: a rövid időn belül egymást érő válsághelyzetek nemcsak a pénztárcánkat, de a lelkiállapotunkat is megviselik. Hogyan érinti az egyént és a társadalmat, ha sorozatos válságokat kell átélnie? Miért szorongunk, ha meglátjuk a tojás vagy a tészta piaci árát mostanában? Kőváry Zoltán pszichológussal beszélgettünk arról, hogyan hat ránk, ha kilátástalannak tűnő globális krízisekben kell megpróbálnunk boldogulni.


Biztos mindenkinek ismerős érzés, hogy ha az elmúlt időszakban beült egy kávéra vagy egy sörre a barátaival, szinte előre ki tudta találni, milyen témákat fognak végigbingózni az első fél órában: drága ez és az, nehezen alszunk, nem nagyon tudjuk, mit hoz a jövő, van valami különös görcs az emberek gyomrában. Ha magára ismer, először is ne lepődjön meg: nincs ezzel egyedül. De lehetünk-e depressziósak a válságtól? Mitől van az, hogy néha olyan rosszul érezzük magunkat, hogy el se tudjuk mondani? Mit csináljunk, hogy ne így legyen? Ezeket a kérdéseket jártuk körbe Kőváry Zoltán pszichológussal, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának docensével.

„Általában a válságot vagy krízist úgy szokták leírni, mint ami a lehetséges pszichológiai problémák előszobája. A válság két lehetőséget rejt magában: esélyt és veszélyt. De önmagában olyan fogalom, hogy válságdepresszió, nem létezik” – kezdi a szakember. Kőváry Zoltán szerint az emberek kétféle úton reagálhatnak bármilyen jelentkező krízis esetén: az esély akkor érvényesül, ha a válság okozta trauma hatására fel nem használt energiák szabadulnak fel, így az akár fejlesztő hatású is tud lenni. „Viszont, ha valaki nem jól reagál vagy nem ragadja meg ezt az esélyt, akkor annak következményei vannak. Megjelenhetnek pszichológiai tünetek, például depresszió vagy szorongás – ez a másik út az, amely a veszélyt rejti magában” – teszi hozzá.

A szorongás egyfajta veszélyérzet, amikor attól tart az ember, hogy valami fontos elveszhet az életében. Kőváry szerint ilyenkor az egyén azt érzi, „nem fogja tudni ugyanazokat az értékeket megvalósítani az életében, mint eddig, vagy elveszt fontos embereket, dolgokat”. A depresszió pedig egy, már visszafordíthatatlan veszteségre adott reakció, amikor az egyén tehetetlennek és reménytelennek érzi magát. Kőváry hozzáteszi viszont, hogy

„a válság önmagában még nem garantálja a depressziót. Az is lehet belőle, de kellenek hozzá más tényezők is.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.