2022. december 19., hétfő

NAGYON ÚGY TŰNIK, HOGY EZ A SZORGALMAS, ÁMDE BUTA, FELKÉSZÜLETLEN EGÉSZSÉGÜGYI VEZETÉS CSAK BEVERI AZT A VÉGSŐ SZÖGET

FACEBOOK
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2022.12.18.


Felkerült a kormány honlapjára az egészségügyi törvénymódosítás további szabályozása is.
Sok érdekesség mellett, mint például a városi kórház az az, amely négy adott szakmából kettőben, míg a vármegyei kórház pedig, amely 21 adott szakmából legalább random ötben tud 24 órás ellátást biztosítani. Így a Szolnoki Hetényi Géza Kórház bátran, immár legálisan beszüntetheti a szülészetet és a stroke, de akár az intenzív terápiás ellátást is, ha van egyéb öt szakmája a listából. Gondolom az orvostudományi egyetemeknek ezentúl elég lesz majd minimum feltételként a kréta és a tábla, na meg kis piros játék orvosi táska A sehány éves kisleánnyal.
Mégis az egyik leghúzósabb és legbrutálisabbnak tűnő tervezet a magánszolgáltatóknál dolgozó orvosok kötelező beforgatása az állami rendszerbe.
Minden szakvizsgával rendelkező orvosnak a műkődési engedélyét öt évente meg kell újítani. Ehhez bizonyos mennyiségű tudományos aktivitás és igazolt orvosi munka szükséges. Ezen orvosi munkát akár az állami rendszerben, akár a magánellátásban, vagy akár külföldi munkavégzéssel is lehetett igazolni.
Most azt akarják bevezetni, hogy a tisztán magánellátásban dolgozók is - mintegy adó, vagy tizedként - havi 20 órát dolgozzanak az állami ellátásban, az Egészségügyi Jogállási törvény alapján, annak hatálya alatt. Azaz a teljesen magánellátásba menekült orvosokat, most megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba, annak jogszabályi kötelezettségével együtt. Ez olyan például, mintha egy magán angol tanárt arra kényszerítenének, hogy az állami iskolákban is nyomjon le havi 20 órát ahhoz, hogy magántanár lehessen.
Bónuszként rákényszerítve egy olyan szerződést, amely alapján az ország másik végébe is vezényelhető, ha éppen úgy hozza.
Érdekes ez az éppen megindult jogállamisági eljárások tekintetéből is, de akár a kényszerítés BTK által is üldözött cselekményét is felvetheti.
Engedélyt akkor kapsz, ha aláírod a tizedet.
Mindenesetre egy biztos a további bizalmat ez a rendelkezés tovább rombolja, és az elvándorlást is fokozni fogja. Sőt, azon külföldön dolgozóknak, akik eddig megtartották egy esetleges visszajövetel kapcsán a magyar engedélyüket ez most ennek biztos elengedését, tevékenységük végleges külföldre költöztetését jelenti.
Nagyon úgy tűnik, hogy ez a szorgalmas, ámde buta, felkészületlen egészségügyi vezetés csak beveri azt a végső szöget.
Fun fact az egészségügyi államtitkár ezt a szabályozást úgy hozta, hogy orvosként ez rá nem vonatkozhat, hiszen eddig roppant fontos feladatai mellett egy szakvizsgát sem volt képes megszerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.