2022. december 13., kedd

NAVRACSICS TIBOR: MEGÁLLAPODÁSRA JUTOTTUNK AZ EURÓPAI UNIÓVAL

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2022.12.13.


Minden jel arra utal, hogy tegnap este Brüsszelben a nagykövetek megállapodásra jutottak a magyar helyreállítási alappal kapcsolatban – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kedd reggeli sajtótájékoztatón, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tartottak az uniós nagykövetek hétfői ülése után. „Minden cél megvalósult, amit júliusban magunk elé tűztünk” – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország hozzájuthat az uniós forrásokhoz. Két nagy összegről van szó:

- a helyreállítási terv keretében 2300 milliárd forint nyílik meg;

- másik pedig az operatív program.

„A mi tárgyalási stratégiánk a kezdettől fogva nyilvánvaló volt” – fogalmazott Navracsics Tibor. A magyar kormány minden olyan aggályt, kommentárt megvizsgált, ami a Bizottság felől érkezett. Amennyiben volt lehetőség kompromisszumra, teljesítették is.


„Abban bízunk, hogy napokon belül aláírhatjuk a megállapodásokat”

– mondta a területfejlesztési miniszter.

Amint megérkezik az uniós pénz, megemelik a pedagógusok bérét

Újságírói kérdésre arról beszélt, hogy az Országgyűlés március végéig még elfogad egy törvénycsomagot, és utána áprilisban visszavonhatja a Tanács az uniós források felfüggesztését.

Amint megérkeznek az uniós pénzek, elhárul az akadály a pedagógusok béremelése elől. Ha Magyarország január elején hozzájut a pénzhez, már januárban megemelik a pedagógusok bérét – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy következő kérdésre.

Az Ukrajnának célzott támogatások ügyében olyan megállapodásra jutottak hétfő este, hogy az Európai Uniónak nem kell további hiteleket felvennie – folytatta a miniszter. Az uniós költségvetésből biztosítják a 18 milliárd eurót. A kormány azt szerette volna, hogy az országok tagállami szinten kössenek kétoldalú megállapodásokat Ukrajnával, de végül az lett a kompromisszum, hogy az uniós költségvetésből biztosítják a támogatást...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.