2022. december 15., csütörtök

NÉPSZAVA

NÉPSZAVA
Szerző: NÉPSZAVA
2022.12.15.


Közismert emberek személyes tárgyaiból jótékonysági árverést rendeznek most pénteken, kora este a Dankó utcában, az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület székhelyén.

„A folyamatos forráselvonások miatt működési képességünk határára jutottunk, több ezer ellátottunk sorsa forog kockán” – áll Iványi Gábor lapunkhoz is eljuttatott közleményében. Az oktatási intézményeik után járó normatívából újabb 40 millió forintot tartottak vissza, a tanév kezdete óta így már 170 millió forintot vont el tőlük a magyar állam. Az oktatási államtitkárság hozzáállását jól szemlélteti – olvasható –, hogy nem járult hozzá a beregi térség többcélú intézményét évek óta kitűnően vezető igazgatójuk megbízásának meghosszabbításához sem.

„Tiltakozunk az önkény és rosszindulat ellen! Ugyanakkor meghallva a közoktatásban érintettek kérését, a fenntartó egyház nevében nyilatkozva oktatási intézményeinkkel és főiskolánkkal egyetértésben támogatólag csatlakozunk mindazokhoz, akik jogaikért és az oktatás szabadságáért küzdenek” – hangsúlyozza a közlemény.

A bajokat tetézi, hogy a tél beálltával, a drasztikusan megnövekedett rezsiköltségek és élelmiszerárak következtében kritikus helyzetbe kerültek az intézmények és több ezer ellátott.

Konyháikban naponta hatezer adag ételt biztosítanak zömében hátrányos helyzetű óvodásoknak, iskolásoknak és rászorulóknak, akiket sok esetben kizárólag az így osztott élelem óv meg az éhezéstől. Az elkötelezett munkatársak hosszú évek óta a létbizonytalanságtól fenyegetve, hősiesen végzik feladataikat.

„Mi lesz, ha nem tudunk élelmiszert biztosítani a rászorulóknak? Mi lesz, ha nem tudunk fizetést utalni munkatársainknak?” – kérdezi Iványi Gábor, aki szerint úgy tűnik, a magyar államra nem számíthatnak.

A karácsonyi adománygyűjtő rendezvényen, amely 18 órakor kezdődik a Dankó utcai központban, meleg itallal, zsíros kenyérrel és munkatársak, diákok, idősek által készített ajándékokkal várják az érdeklődőket.

A bajban olyan közismert személyiségek álltak Iványiék mellé, mint – többek között – Hernádi Judit, Kern András, Parti Nagy Lajos, Presser Gábor, Gundel Takács Gábor: ők személyes tárgyaikat ajánlották fel jótékonysági árverésre. A bevételt az intézmények működésére és az ellátottak megsegítésére fordítják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.