2022. december 7., szerda

ORBÁN "KEMÉNY FOCIT AKAR JÁTSZANI" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.12.07.


A Politico az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segítség magyar akadályozását úgy értelmezi, hogy Orbán eldöntötte, "kemény focit kíván játszani" Brüsszellel. A Reuters arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU-tagállamok pénzügyminiszterei elhalasztották Magyarországnak szánt támogatások befagyasztásáról szóló döntést.


Orbán Viktor eredetileg azt állította, hogy az ársapka megvédi a fogyasztókat az energia árának ugrásszerű növekedésétől – emlékeztet a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség abban a hírében, amelyben beszámol a fenntarthatatlanná vált hatósági árkorlátozás tegnap késő esti eltörléséről. A tudósítás kiemeli, hogy az ármaximálás ellenhatásaként megnőtt az infláció, az előállt hiány pedig – Hernádi Zsoltnak, a Mol vezetőjének a megfogalmazása szerint - kaotikus jelenetekhez vezetett a benzinkutaknál. Hernádi szerint Magyarországnak most vissza kell szereznie az olajimportőrök bizalmát, és a piaci stabilitás helyreállítása, a tartaléktárolók feltöltése akár két hónapot is igénybe vehet. A Bloomberg arra is felhívja a figyelmet, hogy Matolcsy György jegybankelnök hétfőn követelte a közgazdaságtan alapvető szabályainak ellentmondó benzinársapka azonnali eltörlését.

Most pedig pillantsunk vissza a benzinárral kapcsolatos döntést megelőzően a külföldi média figyelmét kiváltó fejleményekre.

Lendvai Pál a bécsi Der Standardban „Egy egyeduralkodó pókerjátszmája” címmel közöl cikket a magyar miniszterelnök politikájáról. Ismerteti Inotai Andrásnak, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézete volt vezetőjének a véleményét, miszerint, ha az Európai Bizottság komolyan veszi az összesen 13,2 milliárd euró felszabadításának feltételeként megfogalmazott 27 követelményt, és valóban ellenőrzi azok teljesítését, akkor az Orbán-rezsim összeomolhat.

Orbánnak nincs gazdaságpolitikája, csupán hatalmi politikája van – emlékeztet Lendvai Inotai szavaira, valamint felidézi Matolcsy Györgynek az inflációs helyzet drámai voltára vonatkozó figyelmeztetését. Mindezek ellenére a kormánypropaganda továbbra is azt állítja, hogy nem az elhibázott gazdaságpolitika, nem a költséges választási ajándékosztás, nem a korrupció okozza a válságot, hanem kizárólag az EU Oroszország elleni szankciós politikája – hangsúlyozza a Der Standard kommentátora.

Orbán a klánok és törzsek rendszerének csúcsán elhelyezkedő egyeduralkodó, egy kelet-európai maffiaállam keresztapája – utal Lendvai Nádas Péter írónak, illetve Magyar Bálint szociológusnak a megállapítására, majd külön kitér az oktatók és a diákok tiltakozó mozgalmára, a növekvő társadalmi feszültségre. „Nem lehet véletlen, hogy Magyarországon az oktatás- és az egészségügy a belügyminisztériumhoz tartozik” – teszi hozzá.

Az Európai Unió és Orbán közötti, régóta meglévő konfliktusban egyáltalán nem biztos, hogy Orbán bírálói kerekednek felül, az európai értékek melletti, a magyar kormányfő nemzeti populista irányvonalával szembeni fellépés jegyében – vélekedik a veterán publicista. A „pávatánc” briliáns taktikusának nevezi Orbánt, akinek ebben a mostani pókerjátszmában is saját rendszerének a hatalmon tartása az elsőrendű szempont.
Varga Mihály de facto vétózott, az unió elhalasztotta a magyar támogatásokról szóló döntést

Tegnap, mint az a hírekből ismert, Varga Mihály de facto megvétózta, hogy az EU hitelt vegyen fel Ukrajna 18 milliárd eurós megsegítése érdekében, ugyanakkor az EU-tagállamok pénzügyminiszterei elhalasztották a döntést, befagyasszák-e – az Európai Bizottság indítványának megfelelően - a hétéves EU-költségvetési keretből Magyarországnak szánt támogatás 7 és fél milliárd eurós szeletét, illetve – szintén a Bizottság javaslata alapján – elfogadják-e a helyreállítási alap 5,8 milliárd eurós keretének magyar felhasználási tervét. Ez a két keretösszeg adja ki együttesen a Lendvai által említett 13,2 milliárdot.

A Reuters tudósítása kitér arra: a litván pénzügyminiszter erkölcstelennek minősítette, hogy Magyarország akadályozza Ukrajna uniós támogatását, és cserealapnak tekinti azt a többi EU-országgal folytatott alkudozás során. Zbyněk Stanjurának, az EU soros elnökségét ellátó Csehország pénzügyminiszterének a nyilatkozatából azt emeli ki a hírügynökség, hogy a 26 EU-ország annak a módját keresi, miként találhat megoldást Ukrajna megsegítésére Magyarország nélkül.

Orbán eldöntötte, „kemény focit kíván játszani”

A Politico az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segítség magyar akadályozását úgy értelmezi, hogy Orbán eldöntötte, „kemény focit kíván játszani” Brüsszellel. Az amerikai portál európai kiadása, amely szerint lehet, hogy jövő kedden újra összeülnek a pénzügyminiszterek, de az is elképzelhető, hogy a döntést a december 15-16-ikai évzáró EU-csúcsra hagyják, hétfőn még arról írt, hogy a németek és a franciák, az olaszokkal együtt a 7 és fél milliárdos, befagyasztani javasolt összeg csökkentését támogatnák, a jogállami követelések eddigi magyar részteljesítésének az elismeréseként.

Döntések előtt

A Frankfurter Rundschau ismerteti Christian Lindner német pénzügyminiszter nyilatkozatát, miszerint a magyar politikában az Európai Bizottság első helyzetjelentésének a beterjesztése után is történtek bizonyos fejlemények, és ezeket figyelembe kell venni a döntés meghozatalakor. Olaf Scholz kancellár ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy még nem tudni, mi lesz ennek a frissített értékelésnek a következtetése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.