2022. december 1., csütörtök

ORBÁNT NEM ÜTÖTTÉK KI, DE SÚLYOS PONTOZÁSOS VERESÉGET SZENVEDETT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.12.01.


„Orbán és a kormánya egyelőre pontozásos vereséget szenvedett, ki ugyan nem ütötték, de kikapott, mégpedig elég jelentős ponthátránnyal” – értékelte az ökölvívásból vett hasonlattal az Európai Bizottság Magyarországról hozott szerdai döntését Inotai András. A közgazdászprofesszor úgy látja: „a pénz szempontjából egy tapodtat sem léptünk előre, ezzel szemben kitolódtak a határidők, s immár biztos, hogy az idén egyetlen centhez sem férünk hozzá, sőt, már az is erősen kérdésessé vált, hogy 2023 első felében kapunk uniós pénzeket”. Továbbra is állítja, hogy az unió alapvető értékei és az Orbán-rendszer pillérei nem férnek el egymás mellett, s ha a Bizottság tényleg komolyan veszi, hogy a megszabott feltételek teljesítését, s komolyan ellenőrzi is azt, akkor az Orbán-rendszer összeomolhat.


Mint ahogy portálunk is beszámolt róla az Európai Bizottság szerdai döntésében – szigorú kondíciók mellett – ugyan rábólintott a magyar helyreállítási tervre, ugyanakkor kimondta, hogy Magyarországon továbbra is kockázatok fenyegetik az európai uniós támogatások szabályszerű felhasználását és ezzel összefüggésben a jogállamisági normák tiszteletben tartását. Ezt figyelembe véve, két különálló, de egymáshoz kapcsolódó döntés született Brüsszelben.

Az egyik értelmében a testület azt javasolja a Tanácsnak (amely december 16-án tartja a kérdésben döntő ülését), hogy a hét éves költségvetés terhére Magyarország számára „félretett” összegből függesszen fel 7,5 milliárd eurónyi támogatást, a kohéziós politika három operatív programjával kapcsolatos kötelezettségvállalások 65 százalékát. Az összeg felszabadításához az Orbán-kormánynak kézzelfogható eredményekkel járó lépéseket kell tennie a korrupció, különösen a magas szintű korrupció letörésére, meg kell erősítenie az igazságszolgáltatás függetlenségét és az uniós pénzügyi források szabályos felhasználását ellenőrző rendszert kell működtetnie...


ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.