2022. december 23., péntek

POLT PÉTER SZERINT FARKAS FLÓRIÁN CSAK ALÁÍRTA A PAPÍROKAT, DE NEM VETT RÉSZT A BOTRÁNYOS ROMAPROGRAM VÉGREHAJTÁSÁBAN

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2022.12.23.


„A nyomozó hatóság megalapozottan döntött az eljárás megszüntetéséről” - válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdésére, miután a DK-s képviselő arról érdeklődött, miért állították le hét év után a NAV-nyomozást a „Híd a munka világába” program ügyében.

Polt szerint a NAV több mint 110 tanút hallgatott ki, öt embert gyanúsítottként. Átvizsgálták a program beszerzéseit és szerződéseit, ingatlanokat kutattak át, szakértőket rendeltek ki. „A nagy terjedelmű, bonyolult jogi megítélésű ügyben az eljárási cselekmények nagy száma, a gyanúsítottak védekezésének ellenőrzése, a beszerzett bizonyítékok értékelése eredményezte a hét évig tartó nyomozást.”.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) programja miatt 2015-ben Hadházy Ákos feljelentése után indult eljárás költségvetési csalás gyanújával. Az ORÖ-nek főleg EU-s forrásból létre kellett volna hoznia egy országos munkaerő-közvetítő irodahálózatot, ami folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak.

De az ORÖ több más, nehezen megmagyarázható tétel mellett autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott 100 milliókat, és sosem állt fel működő irodahálózat.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálódott, és arra jutott: a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezetet ugyan bejegyezték 2014. április 24-én, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.

Polt szerint nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az ORÖ ne akarta volna megvalósítani a projekt céljait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.