2022. december 17., szombat

PORTUGÁL OKTATÁS MAGYAR SZEMMEL

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2022.12.17.



Te ezért még bemész dolgozni?” – kérdezte portugál kollégája egy magyar pedagógustól, amikor meghallotta, mennyit keres: a portugál tanár a négy és félszeresét kereste magyar kollégájának. A DW Magyar egy lisszaboni magyar édesanyával és két olyan magyar pedagógussal interjúzott, akik Portugáliában is dolgoztak, így belülről is ismerik az ottani közoktatást.

A beszámolók alapján egy tanárnak heti 22 óráját írnak elő és van, akinek hét közben két szabadnapja is van.

A portugál iskolarendszer teljesítőképessége nagyon mélyről indult, az 1970-es években a portugál felnőttek ötöde írástudatlan volt, és ezt a következő évtizedben is csak hatodára sikerült leszorítani. Az 1990-es években már volt javulás, de 2000-ben a PISA-felmérésen világossá vált, hogy még mindig messze elmarad az OECD átlagától.

A portugál oktatás gyakorlati működéséről itt láthatja a DW korábbi anyagát, itt pedig a portugáliai oktatási rendszerről olvashatja elemzésünket.

A volt oktatási miniszter, Nono Crato szerint a 2003-2015 közötti reformok hozták meg az igazi eredményeket: ma már az OECD átlag felett teljesítenek a diákok a PISA-teszten, miközben a magyar diákok teljesítménye itt fokozatosan romlott.

Miközben Magyarországon 18-ról 16 évre csökkent az iskolalátogatás kötelező korhatára, addig Portugáliában 9-ről 12 évre növelték az iskolában kötelezően eltöltendő évek számát.

- A portugál diákok év közben kevés jegyet kapnak, ám év végén kulcsfontosságú felmérők vannak negyedik osztálytól, amelyeken a továbbtanulás múlik.

- A pedagógusok előtt nem pontos tanterv van, hanem elérendő oktatási célok, amelyekhez szabadon választhatják ki a tankönyveket is.

- A reform következetesen, kormányokon átívelően haladt.

- Jelentős összegeket fordítanak az iskolai felszerelések modernizálására, a digitalizációra.

- A fizetések magasak: Magyarországon a tanári fizetés a diplomás átlagbér 61 százaléka, Portugáliában 133 százaléka.

- Cserébe áldozatot is hozott az ország: a kislétszámú iskolákat megszüntették, így diákok tízezrei ingáznak. Így azonban jó felszereltségű iskolákban tanulnak, jól képzett és jól fizetett tanároktól.

- A rendszer fenntartásához a tanároktól hosszú munkanapot várnak el, igaz, a heti óraszám így is kevesebb, mint Magyarországon.

- A tanároknak viszont nincsen állandó helyük egy adott iskolában, van, aki több helyen tanít és évről évre pályáznia kell.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.