2022. december 13., kedd

SZENT-IVÁNYI ISTVÁN: AZ UNIÓNAK ELEGE VAN A FOLYAMATOS MAGYAR VÉTÓKBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.13.


Nem teljesíthetetlen dolgokat kérnek a „brüsszeli bürokraták” a magyar kormánytól, csak annyit, hogy ne lopják el a pénzt, és az igazságszolgáltatás tisztességesen működjön – mondta a Hírklikknek Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. Hozzátette, a brüsszeli bizottság egyébként se tud semmit Magyarországra rákényszeríteni, mert nincs döntési jogköre, csak javaslatot tesz. Az Európai Tanács dönt, csütörtökön lesz egy nagyon fontos ülése. Ha év végéig nem sikerül dűlőre jutni, nincs megállapodás, akkor a Helyreállítás Alap 70 százaléka automatikusan elvész. Ez 5,8 milliárd euró 70 százaléka.


„Magyarország minden vállalást teljesített, amiben megállapodott az Európai Bizottsággal. A brüsszeli bürokraták újabb feltételeket támasztanak, ránk akarják erőltetni az akaratukat a bevándorlás, a szankciók és a gender kérdésében is. Magyarország teljesíti a vállalásait, de a bevándorlás, a gender és a szankciók kérdésében nem Brüsszel, hanem a magyar emberek érdekeit képviseljük” – jelent meg két napja a Facebookon a kormány hivatalos álláspontja. Rákényszeríthetik-e az akaratukat egyáltalán a „brüsszeli bürokraták” Magyarországra?

– Ez a poszt úgy, ahogy van, egészében hazugság. Az úgynevezett 27 szuper mérföldkő – amit az Európai Bizottság az EU-s pénzek felszabadításához szabott feltételül – egyikében sincs szó se migrációról, se gender-ügyekről, se a szankciókról. Ez úgy hazugság, ahogy van. Két fontos dologról van szó, a korrupció elleni küzdelemről, és a jogállamiság megerősítéséről. Az pedig egyáltalán nem igaz, hogy Magyarország már mindent teljesített. Az Európai Bizottság kiadott egy újabb értékelést a Tanács kérésére, ami nyilvánvalóvá tette, hogy az első 17 pontból 13-at nem teljesített, vagy csak részben. Azóta a 17 ponthoz a Bizottság újabb 10 feltételt tett hozzá, amelyeket a kormánynak teljesítenie kell, ha hozzá akar jutni az uniós pénzekhez. Egyáltalán nincs arról szó, hogy minden tökéletesen rendben volna. Egyébként már nyár elején, amikor három, vagy négy pontot teljesítettek, Orbánék azt mondták, ők már mindent megtettek, nem is értik, hogy miről van szó. Állandóan ezt mondják, de ebben semmi igazság nincs. Egyébként a brüsszeli bizottság semmit nem tud Magyarországra rákényszeríteni, mert nincs döntési jogköre, csak javaslatot tesz. A Tanács dönt. A Tanács dönthet úgy, hogy az egyfajta külső kényszert jelent, de Magyarország mondhatja azt, hogy ő ezzel nem ért egyet. Ennek azonban természetesen anyagi következményei vannak. Nem teljesíteni is lehet, csak akkor nem kap pénzt az Orbán-kormány, de ez nem kényszer. Nem tartanak revolvert Orbán Viktor homlokához, hogy ezt teljesíteni kell, hanem azt mondják, ha ezt teljesíti, akkor van pénz, ez a pénzekhez való hozzáférésnek a feltétele. Nem teljesíthetetlen dolgokról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy ne lopják el, és hogy az igazságszolgáltatás tisztességesen működjön. Ez a két dolog van benne a 27 szuper mérföldkőben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.