2022. december 7., szerda

VISSZAESETT A BOLTI FORGALOM? LESZ EZ MÉG SOKKAL ROSSZABB IS! - AZ ÁLLAMHOZ 30 SZÁZALÉKKAL TÖBB FORGALMI ADÓ FOLYT BE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.12.07.


Még a gyengélkedő belföldi bolti forgalom mellett is – számolta ki az Azénpénzem.hu a kincstári mérlegadatokból – 2022 első tíz hónapjában 30 százalékkal több áfa folyt be a tavalyi azonos időszakhoz mérten. Kérdés, miként alakulnak majd a számok, ha a helyzet tovább romlik.


Ötödik hónapja csökkent októberben a megvett élelmiszerek mennyisége – derült ki a KSH adataiból. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 7,2 százalékkal esett vissza. Hiába jelennek meg a közösségi portálokon egyre olyan bejegyzések, amelyek másra utalnak, az őrült tempóban száguldó árak mindenkit spórolásra késztettek. Már a nyáron érzékelhető volt a kosarak „átszabása”, pedig hol voltak az akkori viszonyok a mostanihoz képest!

Szinte a teljes lakosság megérzi az infláció emelkedését, és gyakorlatilag mindenki meg is húzta a nadrágszíjat már két hónappal ezelőtt – derült ki az OTP Öngondoskodási Index kutatásból. A válaszadók 63 százaléka kényszerből kezdett spórolni, mert nem tudta már az eddigi kiadásait finanszírozni, 32 százaléknak azonban nem okozott nehézséget az árak emelkedése, mégis visszafogta a fogyasztást. Okosan – jegyezzük meg mi –, hiszen a helyzet most a szeptemberinél (akkor készült a felmérés) is sokkal rosszabb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.