2022. március 11., péntek

HÁLÁS, HOGY NEM „RÖHEJES” JÖVEDELEMBŐL ÉL, ÉS OV-FÜLBEVALÓKKAL MEGY A SÁNDOR-PALOTÁBA – NOVÁK KATALIN PORTRÉJA

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.03.11.


Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 21-én jelentette be, hogy a kormánypártok a Fidesz 44 éves korábbi alelnökét jelölik a posztra, vagyis a 2010 óta immáron harmadszor is pártpolitikust tartott alkalmasnak a legfőbb közjogi méltóság címére.


Pedig az államfői tisztség esetén a jelölttel szemben alkotmányos követelmény, hogy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy legyen. A pártbeli elkötelezettségét fideszes, illetve a kormányfő nevének kezdőbetűivel ékesített, "OV'22" feliratú fülbevalókkal is kifejező Novák jelölése emiatt nemcsak az ellenzéki oldalon váltott ki felháborodást, de a közvélemény-kutatások szerint az átlagemberek között is nagyobb volt elutasítottsága, mint kedveltsége. A Publicus lapunknak készített felmérése szerint például a megkérdezettek háromnegyede pártok felett álló államfőt szeretne, de a felmérésben résztvevők közel fele szerint megosztó személyiség Novák – vélhetően korábbi megnyilvánulásai, szereplései miatt, az új köztársasági elnök ugyanis 2010 óta aktív résztvevője volt a NER kiépítésének, egyúttal a jogállamiság lebontásának.

A frissen megválasztott köztársasági elnök 1977. szeptember 6-án született Szegeden. Közgazdasági és jogi tanulmányait követően pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben, majd gyermekvállalás után – férje, Veres István az MNB pénz- és devizapiaci igazgatója – 2010-től külügyminiszteri tanácsadóként került vissza a minisztériumba, hogy aztán 2012-től Balog Zoltán Emmi-miniszter kabinetfőnökévé lépjen elő. A második kétharmad után 2014-től család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, két éve nevezték ki családokért felelős miniszternek. A T. Házba 2018-ban került be képviselőként, ekkor már egy éve a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke volt, párttagságát csak államfői jelölése után függesztette fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.