2022. március 11., péntek

A LENGYELEK KIFOGÁSOLJÁK, HOGY A MOSZKVÁT SEGÍTŐ ORBÁNNAL EGYÜTT ÜLNEK A SZÉGYENPADON - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.11.


Miközben az Ukrajna elleni orosz agressziónak mindenkit arra kellene sarkallnia, hogy enyhítse a Varsó és Brüsszel közötti feszültséget a jogállamiság ügyében, a dolgok ezzel ellentétes irányba mozdulnak. Miközben Putyin lerohanja Ukrajnát, a lengyel bíróság úgy lép fel, hogy az moszkvai megfelelőjének az állásfoglalásaihoz hasonlítható. A német sajtó szerint Áder János sem élt a jogával, hogy visszaküldheti a parlamentnek a törvényeket, de Nováktól mindez még kevésbé várható Orbán mellett.

A lengyel Rzeczpospolita szerint ahelyett, hogy Lengyelország olyan jelzést küldene, miszerint kész bizonyos engedményekre és a jogállamisági vita csillapítására, a lengyel alkotmánybíróság kimondta: az Európai Emberi Jogi Bíróságnak nem áll jogában megítélni az új lengyel bírák kinevezésének a jogszerűségét, és hogy az Európai Emberi Jogi Egyezmény ide vonatkozó passzusa összeegyeztethetetlen a lengyel alkotmánnyal.

A Rzeczpospolita szörnyűségesnek nevezi a döntés időzítését: miközben Putyin lerohanja Ukrajnát, a lengyel bíróság úgy lép fel, hogy az moszkvai megfelelőjének az állásfoglalásaihoz hasonlítható: az orosz alkotmánybíróság ugyanis egy sor verdiktben mondta ki az emberi jogi konvenciónak az orosz joggal való ütközését. Az orosz alkotmánybíróság magatartása a totalitarianizmus restaurációja előtt nyitotta meg az utat, és ez az Ukrajna elleni agresszió nyomán oda vezetett, hogy Oroszországban börtön jár azért, ha valaki háborúról beszél. Azt viszont nem lehet csinálni, hogy bíráljuk Putyin autoriter hajlamait, és közben bizonyos kérdésekben az ő nyomdokába lépünk - figyelmeztet a lap.

A szerző emlékeztet arra, hogy az EU részéről is tettek lépést a Varsó-Brüsszel feszültség élezése felé: az Európai Parlament határozatban szólította fel az Európai Bizottságot, hogy mielőbb alkalmazza a pénzbeli támogatást a jogállamiságtól függővé tevő feltételességi mechanizmust. A cikk súlyos politikai hibának nevezi, hogy olyankor hoznak ilyen határozatot, amikor Lengyelországnak másfél millió ukrajnai menekülttel kell megbirkóznia. Ez a szerző szerint az Európa-ellenes jobboldal malmára hajtja a vizet: a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter vezette Szolidáris Lengyelország párt propagandaüzenete ugyanis az, hogy az EU nem Oroszországot akarja büntetni. Holott az unió történelmének legkiterjedtebb szankciós intézkedéseivel sújtja Oroszországot, és igaz ugyan, hogy a német ellenállásnak betudhatóan az energiára nem vonatkozik az embargó, de maga Lengyelország is tovább importál Oroszországból olajat, gázt és szenet.

Rzeczpospolita megállapítja, hogy ha a feltételességi mechanizmust valóban érvényesítik, az annak lesz a következménye, hogy a varsói kormányoldal átpolitizálta az igazságszolgáltatás ügyét. „Ha egyetlen eurót is veszítünk, az a Szolidáris Lengyelország és a - Jaroslaw Kaczynski vezette - Jog és Igazságosság hibája lesz. A hatalmon levők ültettek minket az EU szégyenpadjára azzal az Orbán Viktorral együtt, aki éppen most tiltotta meg, hogy Ukrajnának szánt katonai segélyt szállítsanak keresztül országán, és hogy NATO-katonák állomásozzanak az ország keleti részében, továbbá a feltételezések szerint segítséget nyújtott ahhoz, hogy orosz repülőgépek kerüljék meg az európai légtérbe való berepülés tilalmát” - sorolja szemrehányásait a vezető lengyel lap.

Ehhez kapcsolódóan röviden a versailles-i EU-csúcsról, amelyről az EUObserver uniós hírportál azt emeli ki, hogy a résztvevők a várakozások szerint megállapodhatnak az orosz energiahordozóktól - gáztól, olajtól és széntől - való függés felszámolásában, de ezt - ellentétben az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal - csak fokozatosan tennék.

Orbán bizalmasát választotta a magyar parlamenti kormánytöbbség az ország új államfőjévé - írja a német Die Zeit. A beszámoló kiemeli, hogy Novák Katalin családügyi miniszterként a miniszterelnök konzervatív politikáját képviselte. Köztársasági elnökké jelöléséig a Fidesz alelnöke volt. A Die Zeit kitér arra is: Áder János alig élt azzal a jogával, hogy visszaküldheti a parlamentnek vagy átteheti az Alkotmánybírósághoz az alkotmányjogi szempontból szerinte újra megfontolandó törvényeket. „Nováktól mindez még kevésbé várható, amíg Orbán van kormányon” - olvasható a cikkben, amelynek szerzője emlékeztet arra, hogy az eddigi családügyi miniszter olyan politikát képviselt, ami nem csupán a hagyományos családmodellt tűzi ki célul, hanem rágalmazza is a heteroszexuálistól eltérő nemi orientációjú embereket.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártszövetség vezetője szerint Novák Katalin - Orbánhoz való közelsége miatt - alkalmatlan a köztársasági elnöki tisztség betöltésére, teszi hozzá a Die Zeit.

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.