2022. március 14., hétfő

EZ TÖRTÉNT VASÁRNAPRÓL HÉTFŐRE VIRRADÓ ÉJJEL AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚBAN

TELEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2022.03.14.


Vasárnapi percről percre tudósításunkat az egész napról itt pörgetheti vissza, a hétfőit pedig ide kattintva találja. És ezek a fontos dolgok történtek vasárnap este 20 és vasárnap reggel 6 óra között:

Ez történt a hadszíntéren

- Oroszország a Nyugat-Ukrajnában végrehajtott vasárnapi katonai támadásokkal elsősorban az ukrán hadsereg nyugatról érkező utánpótlását akarja elvágni – mondta a német ARD televízióban Wolfgang Richter katonai szakértő. A lengyel határhoz közeli ukrán repülőterek, bázisok alkalmasak a légi úton Ukrajnába érkező fegyverek és áruk fogadására.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este egy újabb beszédben kérte kitartásra népét, bemutatott kórházban fekvő ukrán katonákat, a NATO-t pedig újra arra próbálta rávenni, hogy légtérzárlattal nehezítsék meg az orosz támadásokat. „Ha nem zárják le a légterünket, csak idő kérdése, hogy orosz rakéták hulljanak az önök területére. A NATO területére. A NATO-országok polgárainak otthonaira” – mondta Zelenszkij, utalva a Lengyelországtól alig néhány tíz kilométerre történt vasárnapi orosz támadásra.

- A Vöröskereszt azonnali tűzszünetet sürget Mariupolban. A kikötőváros lakói hetek óta rémes körülmények között élnek élet és halál között – mondta Peter Maurer, a genfi székhelyű segélyszervezet elnöke. Civilek és katonák holttestei fekszenek az utcán és a romok alatt, a súlyos betegeket nem tudják ellátni. Mariupol több százezer lakosának nincs elég élelem, víz és gyógyszer. A Vöröskereszt segélyszervezet felajánlotta, hogy semleges közvetítőként vesz részt a tűzszüneti tárgyalásokon.

- Szétlőttek egy középiskolát az oroszok Mikolajivtől nem messze, Zelenogában. A szétlőtt iskolaépületről az ukrán külügyminisztérium Twitteren tett közzé egy videót, aminek hitelességét a CNN ellenőrizte. Bár Ukrajnában most online oktatás zajlik, mégis voltak néhányan az épületben.

- Ismét háborúellenes tüntetéseket tartottak Oroszországban, országszerte több mint 800 tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség – írta a BBC. Igencsak kockázatos az oroszoknak tüntetni, pénzbüntetést és esetleges börtönbüntetést kaphatnak, ha utcára mennek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.