2022. április 8., péntek

AZ ALAPOKRÓL KELL FELÉPÍTENI EGY ÚJ ELLENZÉKI MÉDIÁT, KÜLÖNBEN ORBÁN VALÓBAN MARAD 2030-IG

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2022.04.08.


Médiafogyasztást tanítani, ez is kulcsszó lehet – véli Szalay Dániel, a Media1 főszerkesztője, akivel arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mit tehet az ellenzék egy ilyen totalitárius, akár még a választásokat is eldöntő kormánymédia-diktatúra mellett? Főleg, hogy a váratlan mélységű választási vereség miatt egyre többen vélik úgy, az itt maradás nem több egy feldobott érme fej vagy írás kérdésénél.


A Media1 oldalán a választás másnapján jelent meg egy podcast, amire Stumpf Andrást, a Válasz Online munkatársát és Polyák Gábor médiajogászt, egyetemi tanárt, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét, az egyesült ellenzék immár volt médiaügyi kabinetvezetőjét hívtad meg. Mi lett a tanulsága a felvetett témának, alapkérdésnek, miszerint leválthatatlanná vált-e Orbán?

Mindketten eléggé tanácstalanok voltak. Anélkül, hogy spoilerezném a podcastunkat, amiben alaposabban is elemeztük a helyzetet, abban egyetértettek, hogy már annyiféle formát, módot, összefogást, össze nem fogást, félig együtt, félig külön kipróbáltak az ellenzéki oldalon és egyik sem vált be. Stumpf szerint még az sem irreális, amit Orbán mondott, hogy 2030-ig kíván miniszterelnök lenni.

Mennyiben segíthetett volna elvben egy ellenkező kimenetelű választást? Egyáltalán van-e még bármilyen lehetőség?


Felmerült a kérdés, elképzelhető-e egy orosz típusú médiahelyzet kialakulása, amikor már gátlás nélkül lekapcsolhatnak oldalakat, újságírókat zaklathatnak a privát szférájukban, de Stumpf András szerint ide azért talán nem jutunk el, nincs miért pánikolni. Polyák Gábort a személyes szakmai jövőjéről kérdeztem, aki jelezte, hogy sajnos már nincs szüksége az egyesült ellenzéknek a médiakabinet vezetésére. A parlamentbe jutott frakciók hatékonysága pedig több mint kérdéses lehet, vagyis hiába próbálnának akár csak napirendre tűzni egy ügyet. Polyák visszatér a szakmai civil szférába, viszi tovább a Mértéket és az oktatást az ELTÉ-n, amíg nem kerül az is alapítványi „szürkezónába”. Még azt sem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben külföldre költözik. Mindez nem lenne idegen a családja számára sem, mivel egy időben Németországban éltek, míg a honvágy haza nem hozta őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.