2022. április 8., péntek

DRÁMAI A HELYZET, ÚJ KÖLTSÉGVETÉS KELL! - A SZÁGULDÓ INFLÁCIÓ A LEGNAGYOBB ELLENSÉG

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.04.08.


Mára szinte egyetlen szám sem egyezik a tavaly nyáron elfogadott 2022-es költségvetési törvényben előírttal. A Kopint-Tárki szerint vissza kell fogni a költségvetés kiadásait, különben csak az infláció elhatalmasodását kockáztatja a kormány. A legnagyobb ellenfél az infláció, ami éves átlagban 8,5 százalék lehet, de akár ennél magasabbra is emelkedhet.


A helyzet drámai, nagyon takarékos költségvetésre van szükség – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója tegnapi online sajtótájékoztatóján. A tavaly elfogadott 2022-es költségvetési törvényben előírtakkal szinte már egyetlen szám sem egyezik. Újat kell készíteni, és erőteljesen lefékezni a kiadásokat, csak a legszükségesebbre költeni. Hozzátette: abba kell hagyni a vállalatok támogatását – erre nincs is szükség –, ezzel ugyanis csak az infláció elhatalmasodását veszélyeztetik.

Át kell tekinteni az állami beruházások és a hatósági árak rendszerét. Palócz Éva szerint nem valószínű, hogy a kormány a rezsicsökkentéshez hozzányúl, az üzemanyagok ára azonban ezen a szinten nem tartható, ráadásul tönkremennek a tulajdonosok is. Mivel nincs meghirdetett kormányprogram, csak tippelni lehet a lépéseket. A vezérigazgató úgy gondolja, hogy a benzin árának piacira emelését fokozatosan oldja meg a kormány, nem egyik napról a másikra.

A Kopint-Tárki 8,7 százalékos éves átlagos inflációval számol 2022-ben, felfelé mutató kockázatokkal. Ha elmaradnak a költségvetés kiigazító lépései, az infláció elhatalmasodását kockáztatja a kormány. Ugyancsak tovább növelheti azt, ha a világpiaci árakat ráengedik a lakosságra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.