2022. május 21., szombat

NÁDAS PÉTER: EGÉSZ ÉLETEMBEN KERÜLTEM A KÖZHELYEKET, MOST LUBICKOLHATTAM BENNÜK

TELEX
Szerző: KAISER ORSOLYA
2022.05.21.


Veiszer Alinda műsorának új részében a Kossuth- és József Attila-díjas íróval, Nádas Péterrel beszélgetett. Az interjú apropóját az író legújabb, Rémtörténetek című regénye adta, a történeté, amelynek kulcskérdése az izoláció, az emberi egyenlőtlenség, a kirekesztés és az a rettenetes agresszió, ami Nádas szerint szétzúzza az ember karakterét. Egyebek mellett azokról az időkről is mesél, mikor a „fekete seggűek” közé tartozott, és arról a kilencévnyi csöndről is, mikor nem publikálhatott.


,,Ez volt mindig a legnagyobb problémám, valahogy a kezeim között mindig terebélyesednek a munkák” – mondja az egyik, talán leghíresebb kortárs magyar író Veiszer Alinda műsorában május 19-én megjelent, Rémtörténetek című regényével kapcsolatban, amely a kiadó weboldala szerint a legújabb Nádas-kötet 464 oldalas. A kötet alapötlete már az 1970-es években megfogalmazódott Nádas Péterben, első feljegyzéseit és iratait pedig mindmáig egy berlini levéltárban őrzik. "Visszakértem a jegyzeteket, de csak másolatokat küldtek” – meséli Nádas a műsorban, amelyet egy jelképes összegért itt lehet megtekinteni.

Új regényének egyik központi témája az izoláció, a története is egy a külvilágtól elzárkózó faluban játszódik. Az író azt mondja, többek között arra is kíváncsi volt, hogy a „különböző nyelvek, nyelvi regiszterek hogyan élnek egymás mellett egy olyan önálló környezetben, ami hátat fordít a külvilágnak.” Az izoláció mellett a kötet rémtörténeteiben szerepet kap az agresszió, egymás kihasználása és semmibevétele, a kiszolgáltatottság és a megalázás is. A műsorvezető itt visszautal Nádas egy korábbi esszéjére, amiben azt írja, hogy ,,minden ember szörnyeteg”. És ez igaz is, helyesel az író, „az emberi lény egy animális lény, magában hordozza a saját állatiasságát.” Ebből az állatiasságból ered az a durvaság, a bántás és az agresszió, ami kíméletlenül kiszorítja a jóságot az emberből, ami szintén egy kulcsfontosságú gondolata a Rémtörténeteknek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.