2022. július 7., csütörtök

A SAJÁT MÉDIATÖRVÉNYÉT IS KIJÁTSZOTTA A HATALOM, HOGY BEBETONOZHASSA A NÉMETH CSALÁD RÁDIÓJÁT

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2022.07.06.


- Minimum 10 évig az ATV-körhöz tartozó Spirit FM sugározhat az egyik legértékesebb fővárosi rádiófrekvencián, a 92,9-en.

- A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság mindent megtett annak érdekében, hogy a jogosultság a Klubrádióról a Németh család érdekeltségére szálljon át.

- A történet jó példa arra, hogy a hatalom, ha érdekei úgy diktálják, a saját jogszabályait is kész megkerülni.

- A propagandagépezet kiépülésével a fideszes médiapolitika most arra fókuszál, hogy növelje a befolyást a kritikus vagy annak látszó médiaterek felett.

Bő másfél éves jogi tusakodás után június közepén hosszú időre eldőlt az egyik legértékesebb budapesti rádiófrekvencia sorsa: a következő tíz évben Németh Szilárd egyesületének rádiója, a Spirit FM sugározhat a budapesti 92,9-es FM-frekvencián. Ez az egyik legjelentősebb elérést biztosító frekvencia a főváros vonzáskörzetben. A döntés nyomán tovább terjeszkedik a Hit Gyülekezetét vezető család médiaportfóliója: Németh Szilárd, a Hit Gyülekezetét irányító és a médiabirodalom jelentős részét tulajdonló Németh Sándor lelkész fia ugyanis az ATV televízió vezérigazgatója is egyben.

A 92,9-es frekvencia hét éven keresztül volt a Klubrádióé, miután három év politikai csatározás végén 2014-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) beleeegyezett, hogy Arató András csatornája közösségi médiaszolgáltatóként használhassa ezt a frekvenciát. Akkor 7+5 évre kapta meg az ellenzéki hangvételű csatorna a használati jogokat, azaz a hatóság az első periódus lejárta után felülvizsgálatra volt jogosult.

2020 szeptemberében az NMHH közleményben jelezte: ismételt jogsértések miatt nem hosszabbítja meg a 2021. február 14-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultságot. A hatóság azzal érvelt, hogy a médiaszolgáltató a működése során „ismételten vagy súlyosan” megszegte a médiatörvény rendelkezéseit, és ez a jogosultság megújítását kizáró okként van feltüntetve a szerződésben. A Klubrádió az érvelés szerint több alkalommal elmulasztotta beszolgáltatni a műsorstruktúrára vonatkozó adatokat. Arató nem ismerte el az ítélet jogosságát, azzal reagált, hogy „ha lett volna számottevő szabálytalanságunk, akkor számottevő büntetést szabtak volna ki ránk, ilyen azonban sohasem történt (...) mondhatták volna inkább azt, hogy nem szeretik a Klubrádiót”.

A hatóság online nyilvántartása két ilyen elmaradást mutat, de egyik sem nevezhető súlyos szabálysértésnek. 2016 decemberében elmarasztalták a Klubrádiót, mert késve nyilatkozott arról, hogy a 2016. augusztus 1. és augusztus 7. közötti sugárzott zenei műsorszámok közül melyek voltak magyar művek, és milyen időtartamban. 2017 áprilisában aztán a hatóság megállapította, hogy a Klubrádió a 2016. szeptember 26.– december 31. közötti időszakban nem teljesítette havi adatszolgáltatási kötelezettségét, ezért 30 ezer forint bírságot szabott ki.

A rádiós piac ismerői szerint a hatóság ilyen helyzetben nem feltétlenül mérlegelhet, és az automatikus meghosszabbítás helyett a pályázatot újra ki kell írni. Arató a 444-nek ezzel szemben azt mondta, hogy amikor az elmaradásokat regisztrálták, a médiatörvény nem rendelkezett egyértelmű adatszolgáltatási határidőkről. A Fővárosi Törvényszék mindenesetre jogszerűnek találta a hatóság döntését, és a Kúria is helybenhagyta azt, a Klubrádió viszont ebbe nem nyugodott bele, és Strasbourghoz fordult. Később kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság is az ügyben, mert szerintük a kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, és ezzel sértették az uniós jogot.

Az automatikus megújítás elmaradásától függetlenül a Klubrádiónak – papíron mindenképp – maradt lehetősége megőrizni a jogosultságot, és miután 2020 októberében az NMHH újra kiírta a tendert a 92,9-esre, Aratóék pályáztak is. Ekkor még bőven szólt a frekvencián Klubrádió, mert az eredeti szerződésük ezt 2021. február 14-ig lehetővé tette, de hamar kiderült, hogy erős politikai hátszéllel rendelkező riválisokkal kell megküzdeniük a frekvencia megőrzéséért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.