2022. december 9., péntek

HIÁBA CSÖKKEN PAPÍRON A SZEGÉNYSÉG, HA KÖZBEN A VÍZ SINCS BEVEZETVE A CSALÁDOKHOZ

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2022.12.09.


Ki számít szegénynek? Azt gondolnánk, hogy könnyű megválaszolni a kérdést, pedig nem is olyan egyszerű feladat ez. Még a szakértők között is vita van arról, milyen adatok segítségével kaphatunk valós képet a szegénység mértékéről. A leggyakrabban használt mutatók sem tökéletesek, sok esetben torzítanak. Ez azért fontos kérdés, mert úgy lehet valóban hatékony és sikeres szegénységcsökkentő intézkedéseket hozni, ha tudjuk, hány rászoruló van, milyen körülmények között élnek, és miben szenvednek hiányt.

Nem mindegy, hogy 1,7 millión vannak, vagy közel 3 millióan, ahogyan az sem, hogy a lakás kifűtése vagy az évi egy nyaralás kifizetése jelenti a legnagyobb problémát számukra.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy a szegénység nemcsak azt jelenti, hogy valakinek kevés a jövedelme, hanem az ebből fakadó kirekesztettséget és egymásra halmozódó hátrányokat is. A szegények alacsonyabb színvonalú oktatásban részesülnek, rosszabb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, rosszabb egészségügyi ellátáshoz jutnak, és még hosszasan lehetne folytatni a sort a társadalmi-egészségügyi következményekkel.

Magyarországra különösen igaz, hogy a szegény családokban felnövő gyerekek nagy eséllyel maguk is szegények lesznek. A szegénység össztársadalmi probléma is, hiszen hatással van a gazdaság teljesítményére, az egészségügy leterheltségére, de akár a környezetszennyezést is meg lehet itt említeni (lásd szeméttel tüzelés). Ráadásul egy újabb megélheti válság közeleg most, reális a veszélye annak, hogy Magyarországon nőni fog a szegénység...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.