2022. december 9., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.12.07.


A SZERK.


A SZERK.
Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

A SZERK.
Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

PUBLICISZTIKA

HEIL PÉTER
Elszállott a páva?
Az Európai Tanács és a magyar uniós források ügye

Magyarország súlya az Európai Unióban a gazdasági termelést tekintve mintegy 0,8 százalék, a lakosságot nézve 2,2 százalék, az Európai Parlament képviselői között pedig 3 százalék. A 90-es években hazánk a kelet-közép-európai régió mintaállama volt, amelyet a nyugati szomszédok és a nagyhatalmak egyaránt valódi súlyát, fontosságát meghaladó figyelemben részesítettek. És igyekezték segíteni, amennyire csak tudták. Ebből mára semmi sem maradt. Magyarország csak a baj, a konfliktus szinonimája Brüsszelben, Washingtonban és a világ más fontos fővárosaiban.

JUHÁSZ ANDRÁS
Politikai építészet és az új nemzedékek jogos tulajdona
Mit kapunk a magyar kormánytól a Budai Vár újjáépítésével?

A Magyar Narancs többször foglalkozott a Budai Vár jelenleg folyó újjáépítésének kérdéskörével. Úgy vélem, a cikkek szerzői az újjáépítésben alapvetően a NER építészeti megvalósítását látják, így véleményük egyértelműen elutasító.

MATYASOVSZKI FANNI
Írj levelet!
Maraton az ártatlanul elítéltekért

Farmerdzseki, zöld sapka, lila sál és egy mosoly, ami mintha teljesen betöltené a képernyőt. Magabiztos fiatal nő néz rám vissza a monitorról. Ha nem ismerném a történetét, nem hinném el, hogy 2020-ban több lőtt sebet is kapott, kizárólag azért, mert felvonult egy nőjogi tüntetésen.

EGOTRIP

EGOTRIP
Mélyi József: Pálya a magasban
Rút játék

„Már mindent elmondtak. De még nem mindenki.” (Karl Valentin)

BELPOL

INTERJÚ
„Nyerőnek kell lenni”
Törley Katalin és Palya Tamás tanárok

Szeptember végén bocsátották el őket a budapesti Kölcsey gimnáziumból, azóta a tíz hónapja tartó pedagógustüntetések arcai lettek. Hol tart most a munkajogi per, és le lehet-e váltani az oktatási rendszert a nagyobb rendszer cseréje nélkül? Ezekről beszélgettünk velük.

UKRAJNAI MENEKÜLTEK KILÁTÁSAI BUDAPESTEN
A közelítő tél

Az Ukrajnából Magyarországra érkezett és itt maradt menekültek száma több tízezerre tehető, ám csak töredéküket tudják elérni a segítő szervezetek, egyházak. A tél ráadásul az intézményeket is krízishelyzetbe sodorhatja.

HELYÉT KERESI AZ MMM
Civilek, pártra váltva

A Mindenki Magyarországa Mozgalom tagságának „elit alakulatából” formálna polgári néppártot Márki-Zay Péter, hogy a civilek érvényesülni tudjanak a politikában. A választott út rögösnek tűnik az áprilisi vereség, a pártközi konfliktusok, Márki-Zay kritizált nyilatkozatai és a külföldi eredetű pénzügyi támogatás árnyékában.

RÉVEK A CSŐD SZÉLÉN
A híd túl messze van

Veszteségesek a folyami réveket működtető vállalkozások, és ha valamiért nem jön a normatíva, akkor lehúzhatják a rolót. A megoldás az lehetne, ha az állam teljesen átvállalná az üzemeltetés költségeit, vagy legalábbis átalakítaná a jelenlegi támogatási rendszert.

BEZÁRHAT A SZENTESI KÓRHÁZ SZÜLÉSZETE IS
Szüld magad!

Tavaly családbaráttá alakították a szentesi kórház szülészetét, most azért tüntetnek a városban, hogy ne zárják be. Vajon a fideszes képviselő, az ellenzéki polgármester vagy a kórházigazgató tehetne többet azért, hogy jelentkezzen orvos az álláshirdetésre?

KÜLPOL

INTERJÚ
„Az utolsó pillanat”
Tomáš Forró újságíró

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.

KRITIKA

KÖNYV
Egy emlékmű emlékei
Elhallgatva: A háborús erőszaktétel története és megjelenítése

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

KÖNYV
Képes beszéd
Révész Emese: Hol készül a művészet?

Mennyi minden történt a képzőművészetben az altamirai barlangrajzok és Banksy graffitijei között eltelt idő alatt?

KÖNYV
Mantrafelhő
Balázs Imre József: Éjszakák a zenben

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

KIÁLLÍTÁS
Közös pillanataink
Nő az erőnk – Nem maradunk láthatatlanok

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

KIÁLLÍTÁS
Mert ez műanyag
Kádár (játék)katonái

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

SZÍNHÁZ
Ember embernek
Népmesebeavató.333

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

TÉVÉSOROZAT
Farkas farkasnak embere
Az angolok

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Hogy visszataláljunk”
Balsai Móni színész

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

ZENE

INTERJÚ
„Elénekeltem valamelyik napilapot”
Berki Tamás jazzénekes, dalszerző

Hangszálak című önéletrajzi, ám fiktív elemeket is tartalmazó könyvét 76 évesen jelentette meg, és a színpadon is szinte ugyanolyan aktív, mint korábban. Berki Tamás a sztorijait iróniával és öniróniával adagolja, ahogy azt a következetesen magyar szöveggel énekelt saját dalaiban is megszokhattuk tőle.

MI A KOTTA?
Visszatérni hazánkba

Klasszikus zenei programajánló a 2022/49. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/49.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/49.

Rövid hírek: vulkán, mobil, kacsa...

Snoblesse Oblige 2022/49.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/49.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A stand up királynője

Van a svéd gyerekkönyvekben, -filmekben valami irritáló nyájasság. A „mindenre van megoldás” és a „nahát, te is pont olyan vagy, mint én, csak másképp” lapos optimizmusa.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Apám sárkánya

Az 1999-ben alakult ír Cartoon Saloon animációs stúdiót máris a műfaj legjobbjaihoz, az amerikai Pixarhoz és a japán Studio Ghiblihez hasonlítják – joggal.

VISSZHANG: FILM
Lady Chatterley szeretője

Nem vezetett túl hosszú út Colin Firth nedves ingétől az 1995-ös Büszkeség és balítéleten át A Bridgerton család fülledt szexjeleneteiig (nevezett ing a sorozat második évadában fel is bukkan).

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
A nagy kacsashow

Csak félig kacsa Szántusz Noémi performance-a.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Akár Akárki

Borbély Szilárd valaha amoralitás játékként definiálta a darabját, de a Forte Társulat most zenésen-táncosan vitte színre.

VISSZHANG: LEMEZ
Caroline Shaw & Attacca Quartet: Evergreen

Az 1983-as születésű Caroline Shaw zenei Pulitzer-díjat nyert nyolc énekhangra írt Partitájával.

VISSZHANG: LEMEZ
NOFX: Double Album

A kaliforniai punkszcéna legismertebb zenekara, a NOFX jövőre búcsúturnéra indul.

VISSZHANG: LEMEZ
Sarathy Korwar: Kalak

Az Indiában nevelkedett londoni dobos-ütőhangszeres zenekarvezető több, egymással is kereszteződő műfajban aktív, termékeny zenész.

KÖNYV


RÉS A PRÉSEN
„Elkezdtem nyitni”

Ferencz Mónika költő

FILM

TÉVÉSMACI
Pontycsemege

Amikor Sztupa és Troché színházba mentek, magukkal vitték a Sülysápi Tápióvölgye Mgtsz kollektívájának ilyesmire fogékony tagjait is; vezetők persze nem mentek, csak a tagság, illetve az elnök titkárnője, Szabó Irén, aki azért már szinte egy vezető.

TUDOMÁNY

AZ ŰRIDŐJÁRÁS KOCKÁZATAI
Kiveri a biztosítékot

Bár a napviharok mind nagyobb veszélyt jelentenek technikai civilizációnkra, a Földet fenyegető űridőjárási események előrejelzése még mindig gyerekcipőben jár.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Nakládaný hermelín

Cseh pácolt camembert

ÉTEL, HORDÓ
Kakukk

Étteremkritika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.