2023. január 6., péntek

A TÁRSADALMI KÜLÖNBSÉGEKET NEM SZABAD HAGYNI ILYEN SZÉLESRE NYÍLNI, MINT A MAI MAGYARORSZÁGON, ÉS NEM MEGENGEDHETŐ, HOGY EMBEREK MILLIÓI NAPI EGZISZTENCIÁLIS SZORONGÁSBAN ÉLJENEK

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2023.01.06.


Ne kergessünk álmokat, az emberek közti teljes anyagi egyenlőség valószínűleg nem megvalósítható (a történelem legalábbis azt tanítja, hogy mindig rossz vége lett, ha megpróbálták). Azt viszont biztos, hogy a társadalmi különbségeket nem szabad hagyni ilyen szélesre nyílni, mint a mai Magyarországon, és nem megengedhető, hogy emberek milliói napi egzisztenciális szorongásban éljenek. Az sem megengedhető, hogy mások meg hihetetlen vagyonokat halmozzanak fel – ráadásul nem a saját tehetségükkel és szorgalmukkal, hanem politikai hátszéllel, a közvagyonból lopva.

Egy tisztességes országban nem szabad akadályozni azokat, akik saját tudásukkal, munkájukkal, kockázatot vállalva képesek gyarapodni. Azt viszont meg kell akadályozni, hogy rablólovagok prédája legyen a közös vagyon! Egy tisztességes társadalomban tényleg nem szabad senkit az út szélén hagyni, hanem célzottan segíteni kell az elesetteknek, hogy emberhez méltó életet élhessenek. Egy működő állam pedig segíti polgárai előrelépését, oktatással, egészségüggyel, kiszámítható feltételekkel.

Aki azt mondja önöknek, hogy majd minden lopott pénzt visszavesz a fideszes oligarcháktól, az sajnos vagy hazudik vagy álmokat kerget. Ráadásul a tavaly áprilisi katasztrófa ezt a kérdést jó időre zárójelbe is tette (rendszerváltás esetén majd foglalkozni kell a lopott vagyonok kérdésével is, de az nem holnap lesz, sajnos). Ma az a feladatunk, hogy megtaláljuk az új ellenzéki politizálás kereteit: hogyan lehet megszervezni az embereket, hogyan lehet ellátni őket valós információkkal és persze, mi az az alternatíva, amit felelősséggel kínálni tudunk nekik: működő államot, igazságos társadalmat és egy tisztességes országot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.