2023. január 8., vasárnap

A TRUMPRA HASONLÍTÓ REPUBLIKÁNUS PÁRT KÁOSZÁNAK OKA, HOGY TRUMP KÉPTELEN KEZELNI AZ ÁLTALA LÉTREHOZOTT HELYZETET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.01.07.


Megválasztotta végre a republikánus többség saját házelnökét, de Kevin McCarthy minden korábbinál gyengébb hatalommal bír a republikánus párt megosztottsága, a trumpista szélsőjobboldal lázadásai és öntörvényűsége, valamint Trump gyengesége miatt, hogy képtelen irányítani és kezelni az általal létrehozott helyzetet a pártban. Nem könnyű megérteni kívülállók számára, mi zajlik a republikánus pártban, amikor egy trumpista házelnököt nem választ meg a Trump által kinevelt szélsőjobboldali csoport, Trump pedig ezt nem tudja megoldani.

Kevin McCarthy egy elvtelen karrierista, aki a Capitolium elleni trumpista terrortámadásról először azt mondta, hogy azért Trump a felelős, majd Trump felelősségre vonása ellen szavazott, beállt Trump mellé, továbbra is támogatva az elnökválasztás elcsalásáról szóló hazugságot és kiállt Trump szélsőjobboldali jelöltjei mellett, pozíciókba segítve őket. Megnyitotta az utat a trumpisták előtt, akik Trump szellemiségének megfelelően szétvertek mindent, és az ő megválasztását is akadályozták. Eközben a szélsőjobboldal kovácsa, Trump elveszítette a hatalmát saját kreálmányai fölött is.

Az, hogy négynapos káosz után csak a 15. szavazásra tudtak a számszerű többségükkel republikánus házelnököt választani, elsősorban Trump, és a Trump képére, hasonlatosságára alakított párt kudarca. Trump elfoglalta és zsarolásaival kisajátította a pártot, meghonosította benne a trumpizmust, aminek lényege a korrektség, a tisztesség, a kiszámíthatóság, a szabályok és a mértékletesség elutasítása, a káosz létrehozása és a zavarosban való halászás, ami most visszaütött, mert a Trump-kultuszba megbolondult republikánus szélsőségesek ezt saját pártjuk ellen fordították.

Trump pedig nem tudott uralkodni a saját maga által létrehozott káosz fölött. Saját maga által kinevelt szélsőséges trumpistái nem szavazták meg az általa támogatott trumpista házelnök-jelöltet, aki a legsötétebb fasiszta figurákkal is kokettált, hogy Trump kedvében járjon. Trumpisták támadtak trumpista ellen, Trump pedig képtelen volt közvetíteni, mert időközben elveszítette még saját követői fölött is a befolyását és a hatalmát. Azok csak a nekik adott engedmények hatására lettek hajlandóak lehetővé tenni McCarthy megválasztását, akit túl puhának, lavírozónak tartanak.


Hiába próbálta McCarthy a 15. forduló után szépíteni a helyzetet, és Trumpnak tulajdonítani a megválasztását és a helyzet megoldását, a történtek azt bizonyítják, hogy Trump elveszítette a vezéri szerepét, képtelen kezelni az általa létrehozott helyzetet, ami egy végletesen megosztott, káoszba süllyedt és konzervatív értékeit elveszítő párt. Ha láttad Trumpot, láttad az általa megpuccsolt republikánus pártot és fordítva. A republikánus párt most éppen olyan, mint Trump, és ha tovább próbál igazodni hozzá, még rosszabb is lehet, eljuthat a szó szerinti bűnözésig, mint az idolja.

A McCarthy megválasztását akadályozó képviselők, akiknek ellenállása nagy örömöt váltott ki az egységet példásan demonstráló demokratákban, önmagukban is rendkívül sötét figurák, akiknek térnyerése miatt a kétszínű karrierista McCarthyt terheli a legnagyobb felelősség. Nem a trumpisták és az anti-trumpisták állnak egymással szemben, hanem a mérsékelt trumpisták a szélsőséges trumpistákkal, akik január 6-a szellemében hágnának át mindenen, minden szabályon, normális korláton, hogy a trumpista szélsőséges követeléseik teljesüljenek.

McCarthy pedig saját megválasztása érdekében olyan engedményeket tett nekik, amelyekkel fegyvert adott a kezükbe a további zsarolásaikhoz, ellenállásukhoz. Ezért McCarthy megválasztásával nem befejeződött, hanem elkezdődött a káosz korszaka, amely fölött nincs egyetlen tekintély, szuverén személyiség, aki rendet tudna tenni. Normális esetben a mindenkire érvényes és közösen elfogadott, tiszteletben tartott szabályok, ügyrend és korrektség lenne a rendező elv, amelyhez mindenki tartja magát, de a trumpizmus lényege mindezek megkérdőjelezése és elutasítása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.