2023. január 16., hétfő

AZ EMBERISÉG, MINT OLYAN, ELÉG BORZALMAS

TELEX
Szerző: TELEX
2023.01.15.


Tamás Gáspár Miklós volt az egyik legszórakoztatóbb magyar publicista, az egykori politikusok közül pedig az egyik legokosabb. A vele készült interjúknak soha nem volt nehéz címet adni, a szövegeit öröm volt szemlézni, mindig akadt bennük bőven erős mondat. Ilyen erős mondatokból szemlézünk most.

„Orbán Viktort elismerik, mert nincs alternatívája, de nem szeretik. Az ő karizmatikus pillanata rég elmúlt. Lehet, hogy nincs alternatívája és még sokáig kormányozni fog, de nagyon jól tudja, hogy már nem kell kimennie tömegek elé. Nincsenek többé rajongói. A reakciós magyar államrendszer lírai és metafizikai pillanatai már mögöttünk vannak – most már csak a rothadás következik.” (Magyar Narancs)

„A parlamentáris rendszer megbukott. Kétségkívül jobb volt a parlamentáris rendszer, mint a mostani puha diktatúra. De vége, és ez nem föléleszthető.” (Fábián Tamásnak és Jenei Miklósnak az Indexen)

„A filozófia és a tudomány marginálissá vált, egy a hiedelmek között. Jelentős államokat egyszer csak intellektuális képességek nélküli emberek irányítanak, mint Donald Trump vagy Boris Johnson, vagy minősített elmebetegek, mint Jair Bolsonaro.” (Magyar Narancs)

„Most éppen befejeződik egy neokonzervatív, neoliberális szabadkereskedelmi korszak, és elkezdődik a protekcionista korszak a velejáró rasszizmussal, etnicizmussal és sovinizmussal. Ez milliószor megesett már, teljesen érdektelen. Egy helyben toporog a polgári társadalom, semmiféle igazi emancipatorikus haladást nem mutat föl: ugyanazok a dolgok ismétlődnek sajátos civilizációs különbségekkel, csak még felelőtlenebb, még rombolóbb és még butább módon. Szóval a hanyatlás kétségkívül észlelhető. Mégis hogyan viszonyul egy Donald Trump egy Roosevelthez, hogyan viszonyul egy Theresa May egy Churchillhez, egy Angela Merkel egy Bismarckhoz? Nevetséges.” (Révai Gábor: Beszélgetések a baloldaliságról Heller Ágnessel és Tamás Gáspár Miklóssal)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.