2023. január 18., szerda

AZ UKRÁN HADSEREG EGYES RAKÉTÁKBÓL HÓNAPOK ALATT ELLÖVI AZ AMERIKAI IPAR TÖBBÉVES TERMELÉSÉT

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2023.01.18.


Az utóbbi évtizedekben ahogy az autóipart vagy az elektronikát, úgy a hadiipart is a konszolidáció jellemezte: a piac egyre nagyobb szelete összpontosult egyre kevesebb számú, felvásárlásokon és egyesüléseken keresztül egyre csak hízó vállalatcsoportok kezében. Az Egyesült Államokban az 1990-es években még jó ötven cég pályázott a nagyobb védelmi megrendelésekre; mára felvásárlásokkal és egyesülésekkel a nagy védelmi beszállítók köre mindössze hat vállalatcsoportra csökkent (egyesek szigorúbb kritériumok mellett csupán öt céget számolnak „nagy” védelmi beszállítónak).

Ez a folyamat az utóbbi években az amerikai védelmi minisztériumot is elkezdte aggasztani. Egy tavaly februári jelentésben a Pentagon „nemzetbiztonsági kockázatnak” nevezte, hogy egyre kevesebb és egyre kevésbé sokszínű vállalat kezében összpontosul az ipar. A kevés behemót által uralt piacon csökken a verseny és a szereplők rugalmassága, emiatt a beszerzések drágák, a projektek elhúzódnak, a gyártásban gyakoribbak a fennakadások a Pentagon szerint.

Az ebből fakadó problémák napjainkban az ukrajnai háború menetére is hatással vannak

írta védelmi forrásaira hivatkozva a Wall Street Journal. Miközben az ukrán hadsereg súlyos tempóban használja az amerikai hadianyagot, a nehézkes amerikai gyártók kicentizett beszerzési láncaikkal nem képesek felpörgetni a termelést, a készletek pedig erősen fogynak.

E tanulságok alapján a további felvásárlások és egyesülések megakadályozásával és a kisebb vállalatok támogatásával akarják felrázni a védelmi ipart – és az ukrajnai igények fényében Kelet-Európára is erősebben támaszkodhatnak majd...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.