2023. január 6., péntek

„HA A RENDSZER NEM VÉDI MEG AZ ÁLDOZATOT, AKKOR NEKÜNK KELL” – ÚJSÁGÍRÓK A NŐK ELLENI ERŐSZAKRÓL

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2023.01.06.


„Szerelemféltésből gyilkolt”, „féltékenységből ölt” – olvashatjuk sokszor az újságok címlapjain a gyakran bántalmazót mentegető, áldozatot hibáztató sorokat, melyekkel a média a nők elleni erőszak jelenségéről számol be. Pedig a sajtónak rendkívül nagy felelőssége van abban, hogy a társadalom hogyan ítéli meg a problémát, és abban is, hogy az áldozatok a nyilvánossághoz vagy a hatóságokhoz forduljanak, ha bántalmazás éri őket. Ezt a felelősséget járta körül hat szerkesztőség újságírója egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol többek között arról is szó esett, hogy gyakran a tudósítókat is éri erőszak munkájuk során, miközben elképesztő felelősséget hárít rájuk az áldozatokat magára hagyó rendszer.

Mint azt tudjuk, ma Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik.

A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan. Tovább bonyolítja a statisztika értelmezhetőségét, hogy a nők elleni erőszak látenciája igen magas, ugyanis rengeteg áldozat nem mer a hatóságokhoz fordulni – s ebben a nyilvánosságnak is jelentős szerepe van.

A szavaknak ugyanis ereje van – jelenti ki Farkas Lina, az nlc.hu újságírója. Szerinte az, hogy egy újság milyen szavakkal számol be a nők elleni erőszakkal kapcsolatos esetekről, már sokat elárul a problémához való hozzáállásáról. Sokszor azonban nem a médiában kezdődik a káros keretezés. Janecskó Kata a Telextől elmondta, hogy az ügyészség, vagy a rendőrség sajtóközleményeit rendszeresen fogalmazásmódját rendszeresen „javítják ki” cikkeikben mikor azok „szerelemféltést” emlegetnek beszámolóikban. Ez a nyelvezet ugyanis a nyilvánosságban romanticizálja az erőszakos cselekményeket, és gyakran elfedi a bántalmazó felelősségét, mikor azt állítja, hogy az szerelemféltésből gyilkolt, vagy alkohol befolyása alatt állt. Boros Juli (444.hu) szerint a hatóságok ráadásul aktívan hárítják a felelősséget, mikor szerkesztőségük munkatársai megkeresik őket egy-egy bűncselekménnyel kapcsolatban. A 444 újságírója olyan gyilkosságról is beszámolt, ahol utólag derült fény a rendőrség felelősségére, egy szomszéd ugyanis a tragédiát megelőzően már többször értesítette a hatóságokat a bántalmazóval kapcsolatban, a rendőrök azonban nem reagáltak a bejelentésre. Ez csupán egy a számtalan ilyen eset közül,
azok az áldozatok ugyanis, akik a hatóságokhoz fordulnak, legtöbbször közönnyel és cinizmussal találkoznak, sokszor pedig áldozathibáztatással is akár, így sokan inkább nem is mernek segítséget kérni...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.