2023. január 6., péntek

A 2008-2009-ES VÁLSÁGHOZ HASONLÓ ÉLETSZÍNVONAL-CSÖKKENÉS ELŐTT ÁLLUNK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.01.06.


Olyan méretű válságra és életszínvonal-csökkenésre kell számítani az idén, mint amilyen 2008-2009-ben volt, még akkor is, ha a kormány valamilyen módon megpróbálja majd palástolni ezt – mondta a Hírklikknek Mellár Tamás. A KSH volt elnökét, aki jelenleg országgyűlési képviselő, az elmúlt napokban megjelent friss statisztikai adatok kapcsán kerestük meg. Szerinte bebizonyosodott, hogy a magyar gazdaság ma semmivel sem válságállóbb, mint volt 14 éve, gyenge a versenyképessége és a termelékenysége. Ez a kormány sem tudja máshogy kezelni a gazdasági válságot, mint ahogy akkor kezelték, bár az igaz, „Orbán nagyon jó abban, hogyan adja el az embereknek a nem megszorításnak nevezett megszorításokat”.


Sorra jönnek ki a lehangoló adatok a magyar gazdaságról. Az év első hetében a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott – még a 2022 októberi, illetve novemberi adatokat tartalmazó – jelentésekből túl sok jót nem lehet kiolvasni az állapotokról és arról, mi várható a következő hónapokban.

Indult a sor szerdán, a munkaerőpiac helyzetét bemutató gyorsjelentéssel, amiből a többi között kiderült, hogy hiába hangzanak jól a bruttó és akár még a nettó keresetekre vonatkozó számok is, a valóságot, a megélhetést tükröző reálkeresetek csökkenése kiábrándítóan megmutatja azt, amit mindenki érez: kevesebből kell boldogulnia a magyarnak, mint korábban. Ugyanis a reálkereset októberben 2,2 százalékkal csökkent az előző év októberéhez képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.