2023. január 2., hétfő

MEGRECCSEN-E A NER SZERKEZETE 2023-BAN?

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.12.31.


A pontos választ természetesen nem tudjuk, de 2010 óta most először merült fel a komoly politikai és gazdasági krízis lehetősége Magyarországon, ami szűkíti a kormány mozgásterét. Az Orbán-kormány jövője nagyban függ az orosz-ukrán háború alakulásától, no és természetesen attól, mennyire gondolja komolyan az Európai Bizottság és az Európai Parlament azokat az irányelveket, melyeket az idén alkotott meg Magyarország rövid pórázon tartása érdekében.


Maga Orbán Viktor is úgy értékelte az idei esztendőt, hogy a legnehezebb volt 2010-es hatalomra kerülése óta. Lényegében ez az egyetlen állítása, amivel egyet lehet érteni mostanában, ugyanis a miniszterelnök a korábbi csúsztatások után egyre gyakrabban beszél mellé, és sok esetben még a tények szándékos elferdítése sem áll távol tőle. Ez a tendencia jelzi, hogy a csúf valóságot mindenképpen ki kell dekorálni ahhoz, hogy a NER továbbra is a legyőzhetetlenség szerepében tetszelegjen.

A legtorzabb retorikai fordulat az orosz-ukrán háború kapcsán hagyta el Orbán Viktor száját. Ő ugyanis minduntalan azt válaszolja az állásfoglalását firtató kérdésekre, hogy a magyar kormány Magyarország oldalán áll. Jól hangzó, ám teljesen értelmezhetetlen kijelentés, hiszen nem állunk háborúban senkivel, és természetesen minden kormány a saját érdekeit védi a konfliktusokban. Ez a fordulat igazából kibúvó az alól, hogy kimondja: az Orbán-kormány inkább Oroszország felé húz, mint a megtámadott ukránok felé.

Hogy pontosan mit remél Orbán Viktor egy esetleges orosz győzelemtől, még a kormánya tagjai sem tudják pontosan, de az biztos, hogy minél jobban eszkalálódik a konfliktus, annál nyilvánvalóbb, hogy a magyar miniszterelnök az egyik utolsó politikai vezető, aki nem hajlandó nyíltan és egyértelműen elítélni az agressziót. Megdöbbentő szembesülni azzal, hogy 40 év szovjet megszállás sem volt elég ahhoz, hogy az orosz expanziós törekvéseket ne vesse el egyértelműen egy rendszerváltás utáni magyar kormány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.