2023. január 29., vasárnap

ORBÁN NEM KIMARADT A HÁBORÚBÓL, HANEM AZ OROSZOK OLDALÁN ÁLL A HÁBORÚBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.01.28.


Az eddig is világos volt, hogy Orbán “békepártinak” mondott szövege oroszpártiságot jelent. Orbán egy szót sem ejt arról, hogy a háborút az oroszok kezdték, ők folytatják, és ők tartják fenn, ahogy arról sem, hogy ők fejezhetnék be. Szóba sem kerül, hogy a háború Ukrajnában zajlik, az oroszok harcolnak egy idegen állam területén. A béke akkor jönne el, ha elhagynák az általuk megtámadott ország területét. Az fel sem merül, hogy az ukránok a saját hazájukat védik, ezért nem felelősek a háborúért, s az Orbán-féle béke azt jelentené, hogy az ukránok adják meg magukat az oroszoknak.

Mivel Orbán az orosz propaganda szerint állítja be a történéseket, a hazájukat védő ukránok nyugati támogatása is mást jelent az orbáni narratívában. Szerinte a háborúért a Nyugat felelős, mert az ukránokat pénzzel és fegyverekkel segíti. Ezt a tényt úgy tekinti, hogy a Nyugat benne van a háborúban, mert akik pénzzel és fegyverekkel segítik az ukránokat, azok benne vannak a háborúban. Az orbáni propaganda erre mondja azt, hogy Magyarországot is “bele akarják kényszeríteni” a háborúba, de Orbán szerint Magyarország kimarad a háborúból azzal, hogy nem segíti Ukrajnát.

Az orbáni hamisság azért álnok, mert Ukrajna nyugati támogatásának leállítása nem a békét jelentené, hanem orosz győzelmet. Orbán nem békét akar, hanem orosz győzelmet. Az orosz győzelem nem jelentené a békét, mert az oroszok Ukrajna elfoglalását és gyarmatosítását az első lépésnek tekintenék, ahogy Putyin azt a háború kezdetén is jelezte. A háború mögött az orosz messianizmus ideológiája áll, miszerint az orosz nép küldetése a földön a “kereszténység” képviselete és terjesztése a liberális és szabad Nyugat legyőzésével. Orbán pedig ezt támogatja, nem a békét.

Mindez az első szótól az utolsóig hazugság. A háborút Oroszország vívja Ukrajnával és nem a Nyugattal (az oroszok nem az EU-val és nem a NATO-val háborúznak, hanem az ukránokkal). Attól, hogy valaki pénzügyileg, politikailag és fegyverekkel segít egy megtámadott országot, sem jogi, sem katonai értelemben nincs benne a háborúban. Legfeljebb valamelyik fél oldalán áll, valamelyik harcoló felet segíti. Ha Orbán is segítené a megtámadott országot, azzal még nem lépne be a háborúba.

Ennél azonban többről van szó. Azzal, hogy Orbán (az Európai Unió tagjaként) nem segíti Ukrajnát, még nem maradt semleges, és nem maradt ki a konfliktusból. Orbán magatartása cseppet sem semleges, mert nem elégszik meg azzal, hogy ő maga nem nyújt támogatást, hanem mindent megtesz azért, hogy akadályozza az uniós támogatást, amivel az oroszokat segíti, az ukránokat gyengíti. Ha elfogadjuk, hogy az EU a szankcióival és a támogatásaival “benne van a háborúban”, akkor Orbán is benne van azok akadályozásával, csakhogy a másik fél oldalán.

Az nem semlegesség, s az nem “kimaradás” a háborúból, hogy az egyik legnagyobb háborús bűnöst, Kirill pátriárkát (aki nem mellesleg egy papnak álcázott bűnöző oligarcha) levetette a szankciós listáról. Ahogy az sem az, hogy további orosz maffiózó oligarchákat, akik részt vesznek a háború finanszírozásában, akar eltávolítani a szankcióval sújtottak közül. Eddig megszavazott minden más szankciót, amivel szintén “benne van” a háborúban, saját definíciója szerint, de újabb vétóval fenyegeti a szankcóról szóló szavazásokat, ami nem semleges magatartás, hanem az oroszok védelme.

Oroszország megtámadta Ukrajnát, és győzelme esetére megfenyegette a Nyugatot. Ezért a Nyugat segíti a megtámadott Ukrajnát, amivel megfenyegetett önmagát is védi. Orbán a megfenyegetett Nyugat szövetségi rendszerének része, ezért nem tud semleges lenni, csak akkor, ha kilép ebből a szövetségből (az EU-ból és a NATO-ból egyaránt). Az EU és a NATO tagjaként az oroszok Nyugat elleni fenyegető magatartása és támadása következtében nem tud semleges maradni, mert formálisan a megtámadott félhez tartozik, még akkor is, ha a Nyugat egyelőre nem háborús fél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.