2023. január 19., csütörtök

SZÁZMILLIÓS A TÉT: FINISBEN A BELVÁROSI INGATLANPEREK

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.01.19.


Bíróságon küzd a főváros több olyan lakásért, irodáért, amelyeket szerinte áron alul adott el az V. kerület. Egyelőre kevés sikerrel járt. Háromból egy per első fokon lezárult, és hatályban maradt a kivételesen szerencsés 19 éves vállalkozóval kötött adásvételi szerződés.


A fővárosi önkormányzat tavaly februárban döntött arról, hogy pert indít azért, mert több belvárosi ingatlant feltűnően alacsony áron értékesített az V. kerület fideszes vezetése. Ráadásul Belváros-Lipótváros esélyt sem adott a fővárosnak arra, hogy élhessen elővásárlási jogával a még 2021 októberében meghirdetett és 2022 januárjában el is adott 1 milliárd forint összértékű ingatlanok esetében. Egy visszatérő vásárlónak számító ügyvéd, egy fuvarozó és egy akkor 19 éves dunaharaszti vállalkozó százmilliókat nyerhetett így.

Az ügyletről csak késve értesült a főváros önkormányzat, ráadásul az ingatlanok októberi meghirdetése és gyors, januári értékesítése között amúgy sem lett volna sok ideje lépni. Emiatt a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többsége 2022 január végén úgy döntött: az eladott lakások, irodák, raktárak piaci, illetve értékesítési ára közötti feltűnő aránytalanság miatt az önkormányzat – korlátozott pénzügyi lehetőségei ellenére is – él elővásárlási jogával és megvesz a csomagból nyolc, összesen 850 millió forintért dobra vert ingatlant. Városházi számítások szerint a valós ár ennek a kétszerese lehetett. A főváros azonban hiába jelezte elővásárlási jogát, a Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester által vezetett belvárosi önkormányzat szerint elkéstek az ajánlattal. A fővárosnak így nem maradt más lehetősége, pert indított az V. kerület és a vevők ellen, amelyben az adásvételi szerződések hatálytalanságának kimondását kérték a bíróságtól. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy-másfél éves jogi procedúrával számolt..
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.