2023. január 23., hétfő

ÚJABB “LIBERÁLIS FÉSZKEK” FELSZÁMOLÁSÁRA KÉSZÜLNEK, CÉLKERESZTBEN A ZENEAKADÉMIA, A KÉPZŐMŰVÉSZETI, AZ ELTE ÉS A BME

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.01.22.


A perifériáról haladnak a centrum felé, megsemmisítő csapás előtt a magyar felsőoktatás: elkezdték a kommunikációs előkészítését az ELTE, a BME, a Zeneakadémia és a Képzőművészeti Egyetem “átalakításának”, alapítványi átszervezésének, magyarul: az oktatási szabadság és az egyetemi autonómia felszámolásának. Az ELTE és a BME a magyar humán és reál egyetemi képzés fellegvárai, a Zeneakadémia és a Képzőművészeti Egyetem pedig az SZFE mellett a világhírű magyar művészeti képzés legendás iskolái. A Fidesz-uralom kiterjesztése rájuk halálos döfés a felsoktatásra.

Az Orbán-rezsim megszálló tevékenységét kommunikációs előkészítés, hadviselés, és ha kell, propagandahadjárat előzi meg. A még viszonylag szabadnak nevezhető, a Fidesz zsákjából kimaradt fenti egyetemek felvehetik szó szerint az utolsó kenetet, mert beindult a megsemmisítésükre irányuló gépezet. Először Navracsics kezdett a “semmiből” beszélni arról, hogy “sokasodnak az érvek” az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem vagy a Zeneakadémia átalakulása mellett”, ami azt jelenti, hogy nem az “érvek”, hanem az utasítások és a sürgetések sokasodnak.

Aztán megszólalt a bajuszkirály Csák János, akinek kulturális miniszterré való kinevezése a magyar kultúra ezeréves történetének mélypontja, a kultúra megbecstelenítése és megalázása, helyének pontos kijelölése az Orbán-rezsim szemétdombján. Csák előadta, hogy az egyetemi autonómia felszámolása, a fideszes kuratóriumok által pártirányítás alá vetett, az oktatás szabadságától durván megfosztott egyetemek micsoda “fejlődésen” és “javuláson” mentek keresztül. Az átalakítás célját, a szabadság felszámolását és az ideológiai agymosást tekintve minden bizonnyal.

Két ilyen egybehangzó megszólalás egymás után nem véletlen, különösen akkor, amikor az Erasmus-pénzek befagyasztásával az Európai Unió az egyetemi autonómia visszaállítását követeli. Erre a legtermészetesebb orbáni válasz az, hogy ha nem tetszik a fideszes uralom az eddigi egyetemeknél, akkor az összes többi egyetemet is fideszes uralom alá helyezik, a pártkuratóriumokat pedig, ha kell, meghosszabbítják Lovasberényig. A felcsúti óvodában és a Nemzeti Együttműködés Rendszerében így reagál Orbán Viktorka, ha megpróbálják rendre utasítani.

Az átalakításból legfeljebb az maradhat ki, amelyik intézmény enélkül is alárendeli magát a fasiszta állam szolgálatának. Erre gondolhatott Navracsics, amikor azt mondta, hogy “nem biztos, hogy mindegyiknek lenne értelme”. Mindenesetre bejött az a félelem, hogy a CEU elüldözését a magyar egyetemek szétverése követi majd.

Az egész akció a következő generációk teljes agymosását szolgálja, de mivel olyan bűnözőkről beszélünk, akik nem tudnak elaludni, ha bármit úgy csinálnak, hogy közben nem loptak, az egyetemi autonómia felszámolását összekapcsolták egy hatalmas rablással, amelynek során a közpénzek és a közvagyonok elveszítették közpénz- és közvagyon jellegüket, kilopták az állam vagyonát, pénzét és a párt arisztokráciájának kifizető helyévé tették az “alapítványokat”. Egy ország tönkretételének, megsemmisítésének, szürkeállománya leépítésének forgatókönyve ez, s amúgy bűncselekmény.

Ez lesz a felsőoktatásra mért halálos csapás második lépcsője, amikor a magyar humán értelmiséget és a műszaki értelmiséget képző két hatalmas egyetemet, valamint a világhírű Zeneakdémiát és a Képzőművészeti Egyetemet semmisítik meg. Ezt csak megsemmisítésnek lehet nevezni. Ahol megszűnik az oktatása szabadsága és az egyetem függetlensége, azt az egyetemet megsemmisítették, mert attól a lényegétől fosztják meg, amitől egyetemnek lehet nevezni. Lehet belőlük NER káderképző, akár ugyanazon a néven, de ezek az egyetemek ezzel megszűnnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.