2023. február 26., vasárnap

’56 ERKÖLCSI PARANCSÁTÓL AZ OROSZOKNAK DRUKKOLÁSIG – A MAGYAR HINTAPOLITIKA ELVISELHETETLENSÉGE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.02.23.


A hatalmi médiagépezet nap mint nap a Nyugat ellen hangol, melynek következményeként a magyar közvélemény tetemes része oroszpárti. Mindez olyan konfliktus tőszomszédságában, ahol az agresszort konkrét szovjet nosztalgia fűti, és ahol Sztálin kultusza újra polgárjogot nyer. Vélemény az orosz–ukrán-háború kitörésének évfordulójára.


„A közép-európai népeknek kötelessége, amikor független országot ér katonai agresszió, egyértelműen és világosan beszélni. Szerintem bennünket ’56 miatt különösképpen terhel ez a kötelesség. Amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni. A tőlünk nyugatra lévő országokban volt az a szokás, legyen akár szó a ’68-ról vagy ’56-ról, hogy az első reakciója a Nyugatnak nem az, hogy azonnal és határozottan elítéli az agresszort, hanem mintegy megértő szimpátiával mentségeket keres a számára, hogy miért tette, amit tett. Ez rögtön össze is zavarja egyértelmű állásfoglalását, mert nem tud a lényegi tényekre összpontosítani. […] A ma bennünket körülvevő konfliktus lényegi ténye pedig úgy hangzik, hogy Oroszország egy másik független állam […] területén katonai akciókat hajt végre. Ez az a tény, amiről nekünk véleményt kell kialakítani, minden más csak mellébeszélés, önfelmentés és a szocializmus itt maradt erkölcsi relativizmus maradványa.”

Ki mondta, mikor mondta?

A feladvány egy éve nehezebb lett volna, azóta több helyen idézték, hogy bizony Orbán Viktor szavai ezek. 2008 nyarán, a szárszói konferencián hangzott el (videó itt), válaszul Oroszország Grúzia elleni agressziójára.

Tekintsük ezt kiindulópontnak.

Tizenöt év alatt sok víz folyt le Dunán, Volgán, ’56 erkölcsi parancsa, fogalmazzunk úgy, elhomályosodni látszik. Érdemes felidézni, hogy egy évvel ezelőtt, az orosz támadás napján a magyar kormány az utolsó pillanatig próbálta kerülni az agresszió kifejezés kimondását, és ameddig csak lehet, ukrán válságról beszélt. A miniszterelnök 2022. október 23-i Twitter-posztjában általános alannyal (nem) írt arról, kik verték le a forradalmat és szabadságharcot hatvanhat évvel ezelőtt. Vége nincs a magyar kormányzati sajtóban megjelenő, Oroszország jogos biztonsági érdekéről lamentáló írásoknak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.