2023. február 13., hétfő

AZ OROSZ LAPOK ORBÁNT AJNÁROZZÁK, MERT NEM TAPSOLT ZELENSZKIJNEK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.02.13.


Samantha Power budapesti vizitjéről ír fanyalogva az amerikai trumpista lap, ami szerint Orbánnak azért köszönhet sokat Magyarország, mert nem engedi ide a muszlimokat. Obama volt tanácsadója pedig a független magyar sajtónak ígért támogatást. Az orosz sajtó körberajongja Orbánt, mert nem volt hajlandó Zelenszkijt megtapsolni, és mert szerinte a háborút az oroszok nyerik. Nemzetközi lapszemle.

Rod Dreher, az American Conservative alapítója újabb részletet hozott nyilvánosságra abból a háttérbeszélgetésből, amelyre pár hete Orbán őt is meghívta. Orbán szerint a nyugati kormányoknak arra a kérdésre kell választ adniuk, hogy hogyan lehet együtt élni az asszimilálódni képtelen muzulmán kisebbséggel, és Dreher szerint a válasza az volt a kormányfőnek, hogy ő folyamatosan azon dolgozik, hogy Magyarországon ne kelljen ilyen kérdést se feltenni.

Ez minden bizonnyal megrémíti a liberálisokat, írja. Magyarország szerinte hálás lehet a miniszterelnöknek, aki mindent elkövet azért, hogy ne lépjenek magyar földre menekültek az iszlám világból. Nem arról van szó, hogy a muzulmánok rossz emberek lennének, a jó ég tudja persze, írja Dreher, de általában nagyon nehéz őket integrálni az idegen társadalomba. Példának Svédországot hozza fel, ahol a lakosság 20 százaléka bevándorló, akik zömében Ázsiából és Afrikából érkeztek.

20 éve szinte nem létezett fegyveres erőszak itt, most azonban mindennaposak. Mert ez az ország a liberalizmus bölcsője egyébként – érvel Dreher, aki a magyar adófizetők pénzén Budapesten Orbánt és illiberalizmusát hosszabb ideje tanulmányozza, és igyekszik ennek megfelelően befolyásolni és kinevelni az amerikai jobboldali testvéreket. A Svédországról készült dokumentum- vagy játékfilmekből tájékozódik a szerző, aki a problémát a drogosok felől közelíti meg, illetve fehér lányokról ír, akik erőszak áldozatai lesznek. Ő ilyennek látja a Svédországban élő muzulmánokat.

És természetesen sok mással egyetemben az American Conservative is ír Samantha Power, most lezajlott, kétnapos budapesti vizitjéről, aki Obama csapatát erősítette, volt ENSZ nagykövet is, és most a Biden-kormány idején a külföldiek számára segélyeket osztó USAID szervezet igazgatója. A szerző nélküli cikk ezzel a felütéssel kezdi: az soha nem jó jel, ha Samatha Power feltűnik egy városban és segítséget ígér.

Merthogy a világ 41.legbefolyásosabb személye a civil szervezeteknek és a független médiának ígért segítséget. Az írás leszögezi, nincs szükség Power segítségére egy olyan országban, amely tagja az EU-nak és a NATO-nak, ahol földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a Fidesz, sokadjára, és amely nem támogatja a háború meghosszabbítására játszó amerikai kormányzati stratégiát, és amely nem fogadja el a globalizmust, nem támogatja az egyneműek házasságát és nem fogja megengedni, hogy kisgyerekeknek LMBTQ propagandát hirdessenek – összegzi az Orbán-kormányról kialakult amerikai konzervatív nézetet a névtelen szerző.

A szerző arról is ír, hogy az egyik barátja 2022-ben az ellenzékre szavazott, de aztán azt mondta neki, megbánta, mert Orbán nagyon jól kezeli az oroszok háborúját. Samantha Powerről pedig azt állítja, ha kiejti a száján a demokratikus szót, akkor az egyértelműen az anti-Orbán szinonímája. Végig vezeti a cikkben, miért is van nálunk médiapluralizmus és sajtószabadság, (de azt például nem említi meg, hogy a Klubrádiótól törvénytelen indokokkal elvették a frekvenciát).

Az orosz sajtó az Orbán-Zelenszkij brüsszeli „találkozójától hangos: a TASZSZ orosz hírügynökség azt emeli ki, hogy Magyarország mindaddig nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának, amíg az ottani kisebbség anyanyelvi-oktatási helyzetét nem rendezi. Orbán Balázs szavait idézik, hogy az Orbán-kormány a békekötésben partnere lesz Kijevnek, feltéve, ha teljesítik a kárpátaljaiakra vonatkozó kérést az ukránok.

Az orosz Radio1 hangsúlyozta, hogy Orbán nem volt hajlandó tapsolni Zelenszkij ukrán elnöknek, és hogy Magyarország hajlandó támogatni Ukrajna uniós tagságát, de csak azok után, ha a magyar kisebbségeket nem "üldözik" tovább.

Az orosz Moszkva24 portálon pedig azt az orbáni álláspontot ismertetik, ami szerint a magyar miniszterelnök nem hisz abban, hogy Ukrajna ki tudná vívni szuverenitását, és a háború az oroszok győzelmével fejeződik be.

Egy Novák Katalinnal készített interjút is bőségesen tálal az orosz sajtó: azt a mondatot emelték ki, hogy a magyar államfő a mai napig a világ egyik legmeghatározóbb gazdaságának tartja az oroszt. A Nezavíszimaja Gazéta Nováktól azt idézi, hogy Magyarország el kezdett gondolkodni azon, milyen kapcsolatot építsen ki Ukrajnával és Oroszországgal, és hogy nem támogatja a fegyverszállítást Ukrajnának, ehelyett tűzszünetet és békét kellene kötni.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.