2023. február 14., kedd

DEMETER ÁRON: A KORMÁNY IGAZSÁGÜGYI MÓDOSÍTÓ CSOMAGJA NEM TELJESÍTI AZ EU ELŐÍRÁSAIT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.02.14.


Még nagyon sok ponton nem teljesül az, amit az Európai Unió előírt Magyarországnak. Az Amnesty International Magyarország (AI) szerint nem is felel meg az unió előírásainak, ha ebben a formájában, így fogadná el az országgyűlés az igazságügyi módosító csomagot. Demeter Áron, az AI programvezetője a Hírklikknek azt is elmondta, az azért jó, hogy az Igazságügyi Minisztérium hosszú évek után végre szóba állt a civilekkel, bár tisztában van azzal, hogy ehhez kellett az EU nyomása is.


Sikerült az Igazságügyi Minisztériummal civilként szakmai alapon tárgyalni?


Igen. Ennek az előzménye az a 46 oldalas vélemény, amit az Eötvös Károly Intézettel és a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen a társadalmi egyeztetés keretében nyújtottunk be az IM-nek, és ezt beszéltük meg múlt szerdán személyesen is az Igazságügyi Minisztérium képviselőivel. Ez egy abszolút szakmai egyeztetés volt, ahol elmondtuk, hogy szerintünk melyek azok a pontok, ahol a törvényjavaslat nem teljesíti az Európai Bizottság által előírt szupermérföldköveket.

Mik ezek a mérföldkövek?

Összesen 27 van, köztük olyanok is, amelyek a bíróságokra vonatkoznak. Arról van szó, hogy az EU-s támogatások befagyasztásának elengedéséért a Bizottság előírt számos olyan, egyébként a bírói függetlenséget erősítő előírást, amit a magyar kormánynak március 31-ig hatályba kell léptetnie. Ezek közül a legfontosabbak azok, amelyek az Országos Bírói Tanács, tehát a bírói önkormányzat megerősítését célozzák. Például akadályoznák, hogy az Alkotmánybíróság bírái automatikusan a Kúriára kerülhessenek, egy másik azt a kaput próbálja meg bezárni, hogy a hatóságok jogerős bírósági ítéletekkel szemben az Alkotmánybírósághoz forduljanak. Tehát egy csomó olyan problémát adresszálnak, ami hosszú évek óta, most már több, mint egy évtizede is fennálló probléma a bírósági rendszerben, és gyakorlatilag csökkentené a központi hatalom, a kormány vagy a kormány által kinevezettek befolyását, miközben erősítené a bírák, meg a bíróságok függetlenségét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.