2023. február 19., vasárnap

KI FOG ITT HITELT FELVENNI 2023-BAN?

G7.HU
Szerző: GERGELY PÉTER
2023.02.17.


(A szerző a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.)


Drámai visszaesést mutat a lakossági hitelpiac, és egyelőre nem látszik a változás. Az elmúlt év során a pénzintézetek 2411 milliárd forint értékben helyeztek ki hitelt a lakossági ügyfelek számára, ami 8,1 százalékos visszaesés a 2021-es 2683 milliárd forinthoz képest. Önmagában ez is mellbevágó szám lenne, ám a visszaesés döntő része az év második felében realizálódott. A legszomorúbb képet a tavalyi IV. negyedév mutatja, ekkor ugyanis mindössze 438 milliárd forint értékű lakossági hitelt tudtak folyósítani a pénzintézetek. Egy évvel korábban a háztartások még 669 milliárd forint értékű hitelt igényeltek. A visszaesés tehát meghaladja a 34 százalékot.

A piac harmada tűnt el egy negyedév alatt

Pedig a statisztikát szépíti, hogy az ügyfelek az elmúlt évben közel 492 milliárd forint értékben vettek fel személyi kölcsönt, ami 5,1 százalékos növekedés a 2021-es 468 milliárd forinthoz képest. Ugyanakkor az utolsó negyedév már itt is 8 százalékot meghaladó visszaesést mutat: az év végén mindössze 92 milliárd forintnyi személyi kölcsön érkezett a háztartásokhoz, szemben az egy évvel korábbi 112 milliárd forinttal.

Persze, ez akár trendszerű is lehet, hiszen az már a múlté, hogy a személyi hitelek csúcsidőszaka az év vége – miként ez a 2010-es évek közepére jellemző volt. Most már a nyár viszi a prímet annak köszönhetően, hogy ekkor zajlik a legtöbb háztartási felújítás, és sokan már a közelgő beiskoláztatásra gondolva igényelnek kölcsönt. Tavaly év végén az emelkedő kamatok még azokat is távol tartották attól, hogy személyi kölcsönből finanszírozzák a karácsonyt, akik korábban még nem hallgattak a jegybank folyamatos figyelmeztetéseire, hogy a fa alá kerülő ajándékok miatt keserves lesz az ébredés, ha tovább nyújtózkodunk, mint a takarónk ér.

Ennél komolyabb gondot jelent a személyi hitelek piacára és jövőjére nézve az a tény, hogy a pénzromlás mértéke leginkább a személyi hiteleknél mutatkozott meg abból a szempontból, hogy a korábbi évek átlagosan 1,5-2 millió forintos hitelfelvételi összege számottevően megemelkedett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már tavaly nyáron arról adott hírt, hogy a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek átlagos folyósított hitelösszege meghaladta a négymillió forintot.

Mindez azt jelenti, hogy a személyi hitelek iránti érdeklődés is drasztikusan visszaesett az elmúlt hónapokban, a statisztikát egyelőre a magasabb átlagos hitelösszeg miatt fajlagosan magasabb kihelyezési számok kozmetikázzák. A következő hónapokban szinte senki nem fut majd neki komolyabb személyi kölcsönből finanszírozott beruházásnak, hiszen a 15-20 százalékos kamat ijesztő. Emiatt viszont a kihelyezési számok is mélybe fordulhatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.