2023. február 7., kedd

MAGÁNVAGYONOK A PÁRTKASSZÁKBÓL: ÍGY FIZETI MEG A TÁRSADALOM A DEMOKRÁCIA MŰKÖDÉSÉT

SZABAD EURÓPA
Szerző: HORN GABRIELLA
2023.02.05.


Háromrészes cikksorozatban mutattuk be a pártfinanszírozással kapcsolatos visszásságokat és pártok közötti paktumokat. Írtunk arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem adja ki a lélegeztetőgép-beszerzések fontos iratait, és hogy a Miniszterelnökség az autópálya-koncesszió részleteiről titkolózik. Tudósítottunk többek között a balatonföldvári strand beépítéséről, és beszámoltunk a helyiek aggályairól a Recsken nyíló kőbánya miatt. Ezek voltak a hét legfontosabb témái.

Magánvagyonok a pártkasszák illegális feltöltéséből

Markában tartja-e a Fidesz az ellenzéket, és ha igen, milyen eszközökkel? Hogy működött egy nagykoalíció a pártfinanszírozás szürkezónájában, és hogy lett annak kizárólagos irányítója a Fidesz? 

Háromrészes cikksorozatunk az illegális pártfinanszírozás elmúlt harminc évét mutatja be a rendszer működtetőinek elmondása alapján, és egy demokráciát, ahol még azt is megvásárolhatod, hogy ki legyen a választáson az ellenfeled.

Ehhez kapcsolódóan: „…Egy részét le is fogják nyúlni”

A sorozat első részében részleteztük a 2010-es elsöprő Fidesz-győzelem utáni változásokat és a kampányok finanszírozási, elszámolási trükkjeit, valamint a piaci és politikai szereplők fű alatti együttműködését a közpénzek eltérítésében. A második cikkben bemutattuk néhány fontosabb párt működését a szürkezónában, és a Fidesz 2010 utáni pénzosztó rendszerének innovációit. A harmadik részben ismertettük, hogyan tartja kézben a Fidesz az ellenzéket. A zárócikk arról is szól, hogy vajon a titkosszolgálatok csak látják vagy befolyásolják is-e a feketekasszák titkos pénzmozgásait, és hogy hogyan használja ki a Fidesz versenytársai önérdekeit arra, hogy számára kedvező politizálásra serkentse őket. Kitérünk arra is, hogy a DK-elnök politizálásában sokak szerint anyagi érdekek is előkerülnek.

Ehhez kapcsolódóan: „Micsoda szolgáltatás!”

Háromrészes sorozatunk megírásához több tucat, szigorú azonosíthatatlanságot kérő politikussal, pénzszerzővel, üzletemberrel, államigazgatásban dolgozóval, politikai háttéremberrel beszéltünk. Az idézőjelek közötti mondatok mind tőlük származnak. Hogy a pletykákat, városi legendákat, inszinuációkat ki tudjuk szűrni a hosszú háttérbeszélgetésekből, csak azokat az állításokat használtuk, amelyeket keresztinformációkkal meg tudtunk erősíttetni.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan tartja kézben a Fidesz az ellenzéket?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.