2023. február 24., péntek

MUTATJUK, HOGY HALAD A KORMÁNY AZ ENERGIAVÉSZHELYZET ELHÁRÍTÁSÁVAL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: FÜLÖP ORSOLYA
2023.02.23.


A kormány júliusban kihirdette az energia-vészhelyzetet, és ennek elhárítására elfogadott egy hét pontból álló intézkedési tervet. Több mint fél év elteltével megnéztük, mire jutottak a kormányhatározat megvalósításával. Nézzük a hét pontot sorban!

1. A kedvezményes villamosenergia és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartása


Amennyiben itt a rezsicsökkentésre gondolt a kormány, akkor ez rögtön egy olyan pont, amit nem sikerült megvalósítani. Hiszen alig egy héttel az energiaveszélyhelyzeti kormányhatározat elfogadása után a kormány jócskán megemelte a lakossági földgáz és áram árát: az átlagos fogyasztási szint felett az áram esetében közel kétszeres, a földgáz esetében pedig hét és félszeres volt az emelés.

Ráadásul a bejelentett rezsinövelés hatására a tűzifa is megdrágult, a KSH adatai szerint az elmúlt egy évben átlagosan közel 60 százalékkal. Magyarországon több mint 1,1 millióan élnek fával fűtött lakásban.

Ugyanakkor a kedvezményes árszint bizonyos szempontból fennmaradt, ugyanis európai viszonylatban a magyarországi gáz- és áramár még most is alacsonynak számít. Az ábrán pirossal jelöltük a magyarországi átlagárakat: az egyik a rezsicsökkentett ár, a másik az az ár, amit egy átlagfogyasztást 20 százalékkal meghaladó háztartás fizet, a harmadik pedig az átlagfogyasztás dupláját fogyasztó háztartás átlagára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.