2023. február 6., hétfő

NAGYON ROSSZUL INDULT AZ ÉV A LAKÁSPIACON - NEM ÁRT ÓVATOSAN KEZELNI AZ INGATLANPIACI TENDENCIÁKAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.02.06.


Az elmúlt 10 év leggyengébb évkezde a mostani az ingatlanpiacon. A kereslet a tavalyihoz képest 50 százalékkal mérséklődött, teljesen elmaradt a remélt visszapattanás. Az adásvételek száma az idén akár a pénzügyi válságot idéző szintre is eshet. Az újlakások értékesítésében árcsökkentés helyett inkább a kivárás lehet a jellemző.


Nagy kérdés – írtuk meg a tavalyi lakáspiaci adatokat értékelve –, hogy az utolsó negyedévi bezuhanás után mit hoz az idei év. Mostanra kiderült, hogy egyelőre semmi jót. A Duna House (DH) becslése alapján 2023 januárjában újabb mélypontjára süllyedt az ingatlanpiac. Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 5853 adásvétel, az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció januárban. A januári adat decemberhez képest 10, 2022 januárjához képest 46 százalékos visszaesést jelent.

Az ingatlan.com januárt ismertető elemzése szerint rendkívüli hónap ért véget a lakáspiacon, elmaradt ugyanis a szokásos felpattanás. Mint leírták: a kereslet éves összevetésben nagyjából 50 százalékkal csökkent, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők által feladott eladó használt lakóingatlanhirdetések száma 6 százalékkal mérséklődött. Ugyanakkor a teljes kínálat a hirdetési portál szerint meghaladta a 130 ezer lakást és házat, ami pedig közel 30 százalékos bővülésnek felel meg.

Az országon belül az eladó ingatlanok iránti érdeklődések száma eltérően alakult. A legkisebb, 28-36 százalékos éves visszaesést Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém vármegye könyvelhette el. Ezzel szemben Budapesten, valamint Baranya, Csongrád-Csanád, Pest, Vas és Zala vármegyében legalább 50 százalékos keresletcsökkenés történt éves szinten. A feladott hirdetések számát nézve az országos csökkenéssel szemben Nógrád, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyében 10-43 százalékos bővülés következett be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.