2023. február 6., hétfő

KÉRI LÁSZLÓ: AZ ELŐVÁLASZTÁSRA ÉS AZ EGYSÉGES ELLENZÉKI ALTERNATÍVÁRA SZÜKSÉG VAN

HÍRKLIKK
Szerző: LÁSZLÓ B. KATALIN
2023.02.06.


Lassan másfél évtizede az az alapprobléma, hogy a társadalomnak van egy jelentős része, amely nem szereti a Fidesz-rendszert - időnként ez szám szerint nagyobb, mint a Fideszt támogató választói tábor – és ezt a társadalmi elégedetlenséget kellene az ellenzéknek leképeznie – mondta a Hírklikknek Kéri László. A politológussal az előválasztás intézményéről beszélgettünk, még az ellenzéki pártok hétvégi évadnyitó rendezvényei előtt, de az azokon elhangzottak különösen aktuálissá teszik szavait. Szerinte hihetetlen ellentmondásban élünk, mert van egy olyan politikai rendszer, amely legális, hiszen a Fidesz, a szabályok szerint – amelyeket leginkább ő alakít – érthető módon mutatja fel a kétharmadnál is nagyobb hatalmat, de nem legitim viszont abban az értelemben, hogy a társadalom nagy része nem fogadja el az erőszakos társadalomátalakító és puccsszerű viselkedését.


Azt lehetett látni 2021-ben, hogy az ellenzék megtanulta a leckét: a Fideszt csak egy ellenzéki kihívó tudja legyőzni a 106 választókörzetben és a listán is. A nehezen összeállt előválasztás nagyon sikeres lett, hiszen semmi nem mozgatta meg olyan nagymértékben az ellenzéki szavazókat, mint 2021 őszén a többfordulós miniszterelnök-keresés. Ott volt majdnem 800 ezer ember - mondta Kéri László, aki szerint az építő kritikát be kell építeniük az ellenzéki pártoknak a jövőbeli lépéseikbe. Ilyen az előválasztás, amelynek intézményét meg kell tartani – tette hozzá.

„Az a vita, hogy most legyen-e előválasztás vagy ne legyen, a lényeg megkerülése. Külön-külön egyik pártnak sem lesz esélye.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.