2023. február 17., péntek

NOVÁK KATALIN „INGYEN” REPÜLT BRAZÍLIÁBA, ÁDER JÁNOS PEDIG 125 EZERÉRT BULGÁRIÁBA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.02.16.


A Honvédelmi Minisztérium által közölt adatok szerint 223 útból 19 esetben a Köztársasági Elnöki Hivatal rendelt katonai repülőt valamilyen utazáshoz 2021 eleje és 2022 szeptembere között. A 19-ből csupán 6 esetben tüntettek fel üzemanyagköltséget, másik 6 útra pedig 0 forint kiadást adtak meg. Az adatszolgáltatás alapján Novák Katalin brazíliai útja például irreális módon nem került semmibe, Áder János pedig alig 125 ezer forintból megjárta Bulgáriát, miközben a svájci útja 17,5 millióba került.


Mutatjuk, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal által megrendelt katonai repülőgépes utakra milyen költségeket tüntetett fel a honvédelmi tárca az Átlátszónak kiadott dokumentumokban. Orbán Viktor és Szijjártó Péter útjai mellett itt is bőven akadnak furcsaságok. A 2022-ben kinevezett Novákot például szinte ingyen repteti a honvédség.

Tavaly szeptemberben kikértük a Honvédelmi Minisztériumtól (HM), hogy milyen költségeket számoltak fel a politikusok katonai gépekkel való reptetése után a Külügyminisztériumnak, a Miniszterelnökségnek és a Köztársasági Hivatalnak. Decemberben soronként külön oldalra szkennelve megkaptuk az adatokat, amelyeket hosszas munkával táblázatba rendeztünk.

Az utakat 270-ig sorszámozta a honvédelmi tárca, azonban 47 út egyszerűen hiányzik az általuk küldött dokumentumokból, tehát összesen csak 223 útról mondtak valamit. Az adatszolgáltatás azonban ezeknél is erősen hiányos: csak 51 útnál tüntettek fel üzemanyagköltséget, mintha a többi esetben ingyen lett volna a kerozin, ami természetesen lehetetlen.

Sok útnál a 8 költségelemből (üzemanyag, légtérhasználat, repülőtéri kiszolgálás, személyzet ellátása és napidíja, delegáció ellátása stb.) csak 1-2 szerepel, néha ráadásul az is 0 forinttal. A HM által közölt összköltség azonban így is 644,4 millió forint a 223 útnál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.