2023. február 20., hétfő

ORBÁN TOVÁBBRA IS SZEMBE MEGY AZ EU-VAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.02.20.


A magyar kormányfő évértékelője óriási visszhangot kapott a nemzetközi sajtóban. Kijevben bíznak abban, hogy Orbán meglátogatja Zelenszkij elnököt. Miért támogatja komoly forrásokkal az amerikai elnök a Magyarország elleni agitációt, és juttat belőlük a Soros Györggyel általában kapcsolatban álló civil szervezeteknek is? Biden kultúrharcba kezdett Magyarországgal - írja egy amerikai Orbán-szimpatizáns újságíró. Az Európai Bizottság alelnöke szerint nincs bizalom a magyar kormány iránt. Nemzetközi lapszemle.

Igencsak fel kellene gyorsítani a magyar jogrendszer függetlenségét biztosító intézkedések végrehajtását, ha Magyarország meg akarja kapni a 15,4 milliárd eurós az uniós támogatást – mondta Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke, aki a múlt héten magyar kormányzati tárgyalódelegációval folytatott egyeztetéseket – írja a kanadai Financial Post.

Ez az összeg egyrészt 5,8 milliárd eurós tényleges támogatás, amihez még a 9,6 milliárdos kedvezményes kölcsön jön, amit Orbánék először visszautasítottak, de mégiscsak igényt tartanak rá, hiszen a kétszámjegyű infláció arra készteti Orbánt, hogy plusz források után nézzen. A cikk kitér a szombati évértékelőre is, amelyben Orbán "Brüsszel" fejére olvasta, hogy az országnak járó pénzt nem adja oda. Vera Jourova szerint jelenleg nincs bizalom a magyar kormány iránt.

DW azt emelte ki Orbán Viktor hétvégi évértékelőjéből, hogy a kormányfő elszánt, hogy fenntartsa kapcsolatát Oroszországgal, mert ez a nemzet érdeke. Azaz, írja DW, Orbán továbbra is szembe megy az EU-val, amely ellenállásra és egységre szólított fel Oroszországgal szemben. Orbán azzal is megvádolta "Brüsszelt", hogy meghosszabbítja a háborút azzal, hogy szankciókat vet ki Oroszországra és fegyverrel látja el Ukrajnát.

"Megáll az ész, miért kell az amerikai adófizetők pénzéből támogatni a független magyar médiát? Miért fontos mindez Biden elnöknek?" – teszi fel a kérdést értetlenkedve a konzervatív Washington Examiner, ami a USAID, az amerikai segélyszervezet igazgatójának, Samantha Powernek budapesti látogatását összegzi. Miért támogatja komoly forrásokkal az amerikai elnök a Magyarország elleni agitációt, és juttat belőlük a Soros Györggyel általában kapcsolatban álló NGO-nak, azaz civil szervezeteknek is?

A cikk szerzője, Mike Gonzales szerint Magyarországon épp ugyanúgy létezik a kormányellenes-, mint kormánypárti sajtó. Az utóbbi bezzeg egy fillért sem kap Bidenéktől. Samantha Power a kormánypárti vezetőkkel folytatott találkozóját úgy jellemezte, hogy nyílt és őszinte beszélgetés volt, ami a diplomácia nyelvén – legalábbis az újságíró kódolása szerint azt jelenti, a felek üvöltöttek egymással.

Bírálja az agitáló nagykövetet, David Pressmant is, miközben megállapítja, hogy Orbán Amerika ellenségeivel, Oroszországgal és Kínával  bizalmas kapcsolatot ápol. Szerinte erre Brian Hook, Mike Pompeo egykori konzervatív külügyminiszter tanácsadója adott kiváló magyarázatot: noha a szövetségesekkel sokkal jobb viszonyban kell lenni, mint az ellenségekkel, de utóbbiakat sem szabad elhanyagolni. Gonzales összegzése szerint Biden kultúrharcba kezdett Magyarországgal.

European Pravda is beszámol Orbán szombati beszédéről, és kiemeli azt a mondatát a magyar miniszterelnöknek, hogy „ez az ő háborújuk és nem a miénk”, hozzátéve, hogy bár Orbán elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez, de szerinte Ukrajna érdekeit nem lenne helyes Magyarország érdekei elé helyezni.

A szintén orosz nyelvű Kommerszant azt írja, hogy Kijevben nagyon bíznak abban, hogy Orbán Viktor elfogadja Volodimir Zelenszkij hivatalos meghívását Kijevbe. Igor Zsovka, az elnöki hivatal helyettes kabinetvezetője elmondta, hogy a két politikus Ukrajna európai integrációjáról egyeztetett, és konstruktívnak nevezték a tárgyalást, ezért bizakodnak abban, hogy Kijevben Orbánnal tárgyilagos párbeszédet lehetne folytatni. Magyarország központi szerepet játszik az orosz-ukrán-konfliktusban, mert a magyar kormány nem ellenzi Ukrajna uniós tagságát, de nem mond le közben arról sem, hogy Oroszországgal továbbfejlessze kapcsolatait. Az ukrán külügyminisztériumban viszont úgy vélekednek, hogy Orbán betegesen viszonyul Ukrajnához.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.