2023. február 16., csütörtök

ORBÁNÉK KITILTOTTÁK MUNKÁCS POLGÁRMESTERÉNEK APJÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.02.16.


Viktor Baloga szerint azért lett nem kívánatos, mert a városban a magyar turult ukrán jelképre cserélték. Hogyan küzd egy magyar étterem a túlélésért Kanadában? A földrengésekben segítő magyarokat mutatott be a Reuters. Egy népszerű showműsorban mutatták be, hogyan putyinizálódik Magyarország. Nemzetközi lapszemle.


Az orosz Medúza portál elhallgattatásának történetéből indult ki Rachel Maddow showja az amerikai MSNBC-n, és Orbán autokráciájáig jutott el. Az autokrata vezetők forgatókönyve ma már szinte egy és ugyanaz mindenhol a világon, azaz, ha a kedves vezetőt kezdi el bírálni a média, akkor a sajtószabadságot "kell" felszámolniAmit látunk Oroszországban, azt láttuk a Fülöp-szigeteken is és láttuk Orbán Viktor Magyarországán is.

  • Orbán Viktor a pártján és az oligarcháin keresztül bekebelezte a média 80 százalékát, a hozzá hű emberei erőszakosan vették tulajdonukba a különféle sajtótermékeket. A műsorban elhangzottak szerint mindössze a sajtó 20 százaléka maradt független, amit aztán kikezdett: frekvenciákat, különféle kiadói vagy tulajdonosi jogokat vont meg, miközben ’fake news’ médiának nevezi őket.
  • Orbán Viktor Putyinhoz hasonlóan morális pánikot kelt, amikor megbélyegzi a homoszexuálisokat, a transzneműeket, és így a médián és az iskolákon keresztül mindezt hatalma megszilárdítására használja fel.
  • Durva háborúba kezdett az egyik legelismertebb nemzetközi egyetem, a CEU ellen azért, emlékeztet a sztárújságíró, mert nem tűrte meg a nagy prestizsű egyetemet a maga gazdag archívumával, kiadói jogaival és elismert karával, ezért kiűzte az országból. Mára 11 (valójában 21) egyetemet vett az ellenőrzése alá.
  • Ahogy felfalta a médiát és az egyetemeket, úgy kebelezte be a bírákat is, akiket nagy számban szélnek eresztett, és Putyinhoz hasonlóan, a saját embereit ültette az igazságszolgáltatásba, hogy Orbán kénye kedve szerint intézzék az ügyeket. Még azt is Orbán döntheti el, melyik bírához kerüljön az adott eljárás.
  • Magára szabva átíratta az alkotmányt is, további hatalmi jogköröket alkotva a maga számára.

Azaz nem tett mást, mint hogy minden, rá és hatalmára nézve veszélyt jelentő intézményt megfosztott önálló jogköreitől. Rachel Maddow így figyelmezteti az amerikai konzervatívokat: ez az a minta, amit nem szabad követniük, kivéve, ha szélsőséges irányba akarják terelni a republikánus pártot.

Maddow szerint az izraeli párhuzam is kézenfekvő: sőt, Benjamin Netanjahut már nem miniszterelnöknek nevezi, tehát ő nem prime minister, hanem crime minister, bűnöző miniszter a tüntetők szemében.

Calgaryban 24 év után bezár a magyar Jónás étterem, amit Jónás János és Rózsa együtt vittek. Nemcsak belefáradtak, de a gazdasági környezet is romlott – mutatja be a Calgary City News kis videóban az éttermet és a vendégeit. Épp egy olyan családot szólaltattak meg, akik 20 éve kitartóan odajárnak, és ők is, mint a tulajok, abban reménykednek, hogy magyar vagy legalábbis közép-európai lesz a következő gazdája éttermüknek.

A török köztévé angol nyelvű honlapján (TRT News) beszámolót közölnek arról, hogy miként sikerült 8 óra kemény munkával Holczer Viktornak és csapatának a 17 éves Asyat megmenteniük, aki négy napon át teljes sötétségben várta megmentőit. A 26 éves IT szakember életében először vállalkozott életmentő expedícióra. A Reutersnek elmondta, hogy minden egyes lépésnél nagyot dobbant a szíve, mert érezték, hogy egyre közelebb kerülnek a messziről jövő hanghoz. Izraeliek speciális eszközökkel segítették felderíteni a lány pontos tartózkodási helyét, és centiről centire haladva igyekeztek alagutat fúrni hozzá, mígnem a kezét sikerült elérni.

Ukrán hírportálok szerint Viktor Baloga kárpátaljai parlamenti képviselőt kitiltották Magyarországról. A politikus, aki korábban Viktor Juscsenko elnöki hivatalában is dolgozott, arról számolt be, hogy Orbánék szerint beutazása veszélyt jelent Magyarország biztonságára. Szerinte azért, mert a munkácsi várban a háromágú szigonyt ábrázoló ukrán címerre lecserélték le a magyar turult.

Orbánt Putyin szolgájának és kisstílű vezetőnek nevezi, aki nem viseli el, hogy ő Ukrajna megvédésért és szuverenitásáért küzd. Ukrajna barátaihoz bármelyik uniós országba el tud utazni, de Magyarországba ezentúl be sem teszi a lábát. Számára – mint írja Baloga, a legfontosabb, hogy Ukrajna legyőzhesse Oroszországot, és hogy gyerekeik és unokáik egészségesek legyenek. Viktor Baloga fia, Andrij Baloga, Munkács polgármestere.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.