2023. február 16., csütörtök

EKKORA ZŰRZAVAR MELLETT AZ LETT VOLNA MEGLEPŐ, HA NINCS BOTRÁNY A DEBRECENI AKKUGYÁRBÓL

G7.HU
Szerzők: STUBNYA BENCE, SZABÓ MILÁN
2023.02.16.


„Állami támogatás csak azoknak jár, akik betartják a környezetvédelmi előírásokat” – mondta Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón, Szijjártó Péter szerint pedig „akik az akkumulátorgyártás ellen küzdenek, azok a környezetvédelem és a nemzetgazdasági érdekek ellen is küzdenek”. Ezzel szemben Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa azt írta, „ami az akkumulátorgyárakkal ma hazánkban történik, az olyan, mintha valaki a Titanicon a mentőcsónakokat aprítaná fel tűzifának”.

Az elmúlt hónapok nagy indulatokat és a fentiekhez hasonló sarkos véleményeket kiváltó témája a Debrecen ipari övezetében tervezett hatalmas akkumulátorgyár, a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) Ltd. beruházása. A gyár február 13-án kapta meg a hatósági engedélyt, de a helyiek tiltakozása, tüntetései mellett több ellenzéki párt is népszavazást kezdeményezett a nagyberuházással kapcsolatban.

És habár a Hajdú-Bihar megyei környezetvédelmi főosztályvezető a beruházás kapcsán januárban azt mondta, hogy „Magyarországon csak olyan gyár épülhet meg, ami nem környezetszennyező”, 2020 óta a magyarországi akkumulátorgyártók több esetben szegtek meg előírásokat, valamint volt rá példa, hogy kifejezetten a hatóságok akadályozták a gyárak környezeti terhelésének nyomon követését. Gödön a vízmonitoringra szánt hatósági kutat 2018-ban betemették, később pedig egy független szakértői vizsgálat állapította meg, hogy a talajvízbe mérgező lítiumos vegyület és oldószer került.

A környékbelieket kiemelten aggasztja az üzem jelentős vízfelhasználása. Az alapján, hogy Magyarország egy főre jutó évi belső megújuló vízkészlete 750 köbméter – így a vízhiányt jelző kategóriába tartozik -, és a debreceni Európa legnagyobb akkumulátorgyára lesz, amely a sivatgosodó Alföld északi részén fekszik, ezek az aggodalmak is érthetőek.

A gyár környezeti hatása és vízigénye kapcsán viszont sok ellentmondásos adat és nyilatkozat jelent meg a sajtóban, ezért ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy a politikai adok-kapok közepette mit is lehet biztosan tudni gyár várható vízfelhasználásáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.