2023. február 22., szerda

SZELE TAMÁS: A TÉNYEK MOST SEM ZAVARTAK BELE PUTYIN BESZÉDÉBE

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2023.02.21.


Monstre beszédet hallhatott ma a kitartó közönség Vlagyimir Vlagyimirovics Putyintól, és a jelző kicsit sem túlzás: az orosz elnök több mint másfél órán keresztül beszélt annak érdekében, hogy minél kevesebbet mondjon. Ettől még elhangzott néhány fontos részlet, de csak az értette őket, aki minden erejét megfeszítve koncentrált.

Persze, Putyin-beszédet hallgatni tudni kell: én úgy szoktam tenni, hogy egy ablakban megnyitom a RIA Novosztyi közvetítését, ami vezérmondatokban kivonatolva közli az elhangzottak lényegét, egy másikban megy maga a beszéd (nem a legnagyobb erősségem a beszélt orosz nyelv, az írott formájában inkább vagyok otthon), a harmadik ablakban pedig a Kreml hivatalos átirata jelenik meg szakaszosan, hiszen időbe telik, míg bepötyögik a beszéd szövegét. Másként, pusztán hallás után nem is érdemes nekikezdeni, nehogy tévedjen az ember. Egyvalakit nem irigylek: azt a szerencsétlent, aki a RIA Novosztyiba írja mondatonként a szöveget, neki elég egy elütés és már indulhat is Szibériába.

A beszéd előéletéről – mert az is van neki – annyit, hogy nehezen született meg, tavaly decemberre várták, és a legtöbben nem arra számítottak, ami elhangzott. Kivéve az ISW-t, mely kutatóintézet világosan megírta pár napja, hogy senki sem gondoljon komoly, konkrét, elhangzó információkra vagy alapelvekre, Putyin most nincs abban a helyzetben, hogy akár sikerekről, akár tervekről számoljon be. Tervekről beszélt ugyan, főként a gazdaság, a tudomány, az oktatás és a kultúra, valamint a szociális helyzet terén, de körülbelül olyan szinten, mintha azt mondta volna: Minden nagyon jó most, de még sokkal jobb lesz, mert mindent át fogunk alakítani hazafias elveink szerint.

Katonai sikerekről azért nem beszélt, mert nincsenek, tervekről meg szerintem amiatt, hogy erősen kétséges a luhanszki offenzíva sikere. Ettől még persze a beszéd kétharmada-háromnegyede a háborúval és a hős szovjet orosz katonákkal foglalkozott, és amikor nem velük, akkor Ukrajna, valamint a Nyugat bűneivel. Az orosz elnök komoly gondot fordított arra, hogy legalább általánosságban, de minden harcoló alakulatot és a társadalom minden rétegét megemlítse, aminek csak köze van a háborúhoz, kivéve a Wagner-csoportot. Őket még „a rohamosztagok önkéntesei” néven sem emlegette, ahogy a Védelmi Minisztérium szokta, mióta Prigozsin erősen kilóg a pikszisből.

De lényegében véve arról beszélt, hogy minden rossz a Nyugatnak köszönhető. Vegyünk pár idézetet!...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.